Er is leven na Android. De Chinese telecomreus Huawei heeft vrijdag zijn eigen besturingssysteem gepresenteerd – en het heet Harmony OS.
De op een na grootste smartphonemaker ter wereld kan naar eigen zeggen binnen een paar dagen stoppen met Android. Als dat nodig is tenminste, want Huawei wil het liefst Android blijven gebruiken.
Google ontzegde het Chinese bedrijf in mei de toegang tot hun mobiele besturingssysteem, nadat de Amerikaanse overheid strengere regels invoerde voor de inkoop van telecomapparatuur bij Chinese bedrijven. De regering-Trump is namelijk bang voor spionage.
Huawei kreeg nog even respijt, maar deze week werd duidelijk dat het verbod er toch echt komt. Google kan haast niet anders dan Huawei uit Android knikkeren. Dat zou betekenen dat de Chinese telefoonmaker alleen nog gebruik kan maken van de meest eenvoudige versie van Android, het Android Open Source Project. Belangrijke beveiligingsupdates en Google-apps zoals YouTube, Gmail en Maps ontbreken dan.
Tijd dus voor een plan B. Huawei zou in het geheim al sinds 2012 aan een eigen besturingssysteem werken genaamd Hongmeng OS. Die naam blijft het bedrijf gebruiken voor de Chinese markt; internationaal gaat het besturingssysteem Harmony OS heten. En het zou begin 2020 al uitgerold kunnen worden.
Volgens Huawei-topman Richard Yu zal Harmony OS "totaal anders zijn dan Android en iOS", zei hij vrijdag tijdens een persevenement in Dongguan, waar Huawei een hagelnieuwe campus uit de grond heeft gestampt.
Het besturingssysteem komt eerst op de slimme televisies van Huawei, daarna volgen de slimme horloges en smartphones. Ontwikkelaars hoeven volgens Yu hun apps maar een keer te bouwen. Die zouden vervolgens naadloos moeten werken op alle type apparaten.
De ontwikkelaars zijn tegelijkertijd ook het zwakke punt van Harmony OS. Huawei zal appbouwers moeten overtuigen om hun software ook geschikt te maken voor het nieuwe besturingssysteem. Microsoft heeft met Windows Phone geleerd dat dat nog niet zo makkelijk is.
Lees meer:
- De oprichter van Huawei wilde in 2003 zijn bedrijf verkopen aan Motorola en zich op tractoren storten
- Wij kregen een rondleiding op de Huawei-campus waar 30.000 mensen wonen en werken
- Een kijkje in het leven van de steenrijke familie achter de Chinese telecomgigant Huawei
- Dit is de Mate X, de vouwtelefoon van Huawei die 2.299 euro kost