De Britse regering geeft het Chinese technologieconcern Huawei zeer beperkte toegang bij de aanleg van een 5G-netwerk voor supersnel internet. Huawei wordt geblokkeerd voor de meest gevoelige kerndelen bij de uitrol van 5G in Groot-Brittannië vanwege zorgen over veiligheid rond het Chinese bedrijf.
Huawei mag wel in beperkte mate betrokken zijn bij zaken die niet tot de kern rond 5G behoren, aldus een besluit van premier Theresa May en belangrijke ministers.
Huawei maakt telecomapparatuur, van routers tot zendmasten. Sinds 2010 timmert het Chinese bedrijf ook aan de weg op de consumentenmarkt. Aanvankelijk met goedkope telefoons, maar inmiddels kunnen de toptoestellen zich meten met de iPhone en Galaxy-modellen – en zijn ze in sommige opzichten zelfs beter.
Toch ligt Huawei, een afkorting van Zhong Hua You Wei dat ‘Veelbelovend China’ betekent, steeds meer onder vuur. De Verenigde Staten betichten Huawei van te nauwe banden met de Chinese overheid en vrezen voor spionage via het bedrijf. Washington roept bondgenoten dan ook op Huawei in de ban te doen.
In de Britse politiek wordt sceptisch gereageerd op het besluit rond Huawei. Zo verklaarde Tom Tugendhat, voorzitter van een parlementscommissie voor buitenlandse zaken, dat het lastig zal zijn om onderscheid te maken tussen kern en niet-kernzaken wat betreft 5G en dat veiligheidszorgen nog steeds blijven. Huawei zelf verwelkomde de beslissing.
Nederlandse ministeries zijn verdeeld
Het Nederlandse kabinet wil voorlopig nog geen conclusies trekken over Huawei en wacht een risico-analyse van het Nationaal Cyber Security Centrum af.
Premier Mark Rutte benadrukte eerder dat Huawei een grote speler is in de technologiesector. “Het bedrijf zorgt in Nederland voor banen, zorgt voor inkomsten en is een belangrijke partner voor de telecomindustrie”, aldus de premier tijdens een wekelijkse persconferentie.
Maar de Nederlandse ministeries zijn er nog lang niet over uit of ze het techbedrijf de opdracht willen toeschuiven. Het ministerie van Justitie en Veiligheid en de veiligheidsdiensten vinden een 5G-netwerk van Huawei helemaal geen goed plan. Het is immers China, dat er heel andere normen wat betreft veiligheid en privacy op nahoudt. Het ministerie vreest dan ook voor veiligheidsrisico’s en spionage.
Economische Zaken is juist wel te porren voor een ‘Made in China’-5G, zeggen ingewijden tegen de NOS. EZ heeft het volgens deze bron “alleen maar over economische belangen”.
Ook Buitenlandse Zaken wil China niet zomaar buiten de deur houden. Met een harde opstelling zouden weleens internationale problemen kunnen ontstaan, denkt het ministerie.
Lees meer over Huawei:
- Wij kregen een rondleiding op de Huawei-campus in Shenzhen waar 30.000 mensen wonen en werken
- Een kijkje in het leven van de steenrijke familie achter de Chinese telecomgigant Huawei
- Als Huawei zijn ambitieuze doelen wil halen, moet het bedrijf af van zijn spionage-imago
- Dit is de Mate X, de vouwtelefoon van Huawei die 2.299 euro kost