Een meerderheid in de Tweede Kamer wil Huawei weren bij de aanleg van de nieuwe 5G-netwerken in Nederland, maar in Duitsland blijft het Chinese telecombedrijf voorlopig gewoon een optie. Dat heeft het Duitse Netwerk Agentschap laten weten aan The Financial Times.
“Onze kijk hierop is dat geen enkele aanbieder, ook Huawei niet, specifiek kan worden uitgesloten”, aldus voorzitter van Jochen Homann van de overheidsdienst. “Wij hebben geen concrete aanwijzingen dat Huawei spioneert voor China. Alle bedrijven maken al gebruik van Huawei-technologie.”
Huawei maakt telecomapparatuur, van routers tot zendmasten. Het IT-concern verzorgt bijvoorbeeld het wifi-netwerk in de Johan Cruijff Arena en Nederlandse klanten van T-Mobile kunnen snel internetten dankzij de Chinezen.
Sinds 2010 timmert het bedrijf ook aan de weg op de consumentenmarkt. Aanvankelijk met goedkope telefoons, maar inmiddels kunnen de toptoestellen zich meten met de iPhone en Galaxy-modellen – en zijn ze in sommige opzichten zelfs beter.
Toch ligt Huawei, een afkorting van Zhong Hua You Wei dat ‘Veelbelovend China’ betekent, steeds meer onder vuur. Westerse landen vermoeden dat het bedrijf banden heeft met de Chinese overheid en blokkeren daarom de activiteiten van Huawei. De financieel directeur is bovendien opgepakt in Canada en dreigt te worden uitgeleverd aan de VS. De Amerikaanse justitie beschuldigt haar van bankfraude en het stelen van bedrijfsgeheimen.
Huawei wel of niet uitsluiten?
De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland en Japan hebben Huawei al in de ban gedaan, bang als ze zijn dat de Chinese overheid de netwerkapparatuur gebruikt om te spioneren. Dat ontkent het bedrijf.
Of regeringen op het Europese vasteland het voorbeeld van de VS en anderen moeten volgen, is nu onderwerp van discussie.
Naast Duitsland heeft ook het Belgische Centrum voor Cybersecurity (CCB) geen aanwijzingen gevonden dat Huawei spioneert voor de Chinese overheid, meldt de Belgische krant De Standaard. Het centrum heeft maandenlang onderzoek gedaan naar het Chinese bedrijf en geen bewijzen gevonden voor spionage. Huawei werkt in België samen met providers Proximus, Telenet/Base en Orange.
"Tot vandaag hebben we geen aanwijzingen gevonden die voldoende zijn om van een dreiging vanuit Huawei te kunnen spreken", zegt een woordvoerder van het CCB. De Belgische premier Charles Michel liet eerder weten dat het Belgische standpunt over Huawei af zou hangen van het CCB-rapport.
Nederlandse ministeries zijn verdeeld
Het Nederlandse kabinet wil voorlopig nog geen conclusies trekken en wacht een risico-analyse van het Nationaal Cyber Security Centrum af.
Premier Mark Rutte benadrukte eerder dat Huawei een grote speler is in de technologiesector. "Het bedrijf zorgt in Nederland voor banen, zorgt voor inkomsten en is een belangrijke partner voor de telecomindustrie", aldus de premier tijdens een wekelijkse persconferentie.
Maar de Nederlandse ministeries zijn er nog lang niet over uit of ze het techbedrijf de opdracht willen toeschuiven. Het ministerie van Justitie en Veiligheid en de veiligheidsdiensten vinden een 5G-netwerk van Huawei helemaal geen goed plan. Het is immers China, dat er heel andere normen wat betreft veiligheid en privacy op nahoudt. Het ministerie vreest dan ook voor veiligheidsrisico’s en spionage.
Economische Zaken is juist wel te porren voor een ‘Made in China’-5G, zeggen ingewijden tegen de NOS. EZ heeft het volgens deze bron “alleen maar over economische belangen”.
Ook Buitenlandse Zaken wil China niet zomaar buiten de deur houden. Met een harde opstelling zouden weleens internationale problemen kunnen ontstaan, denkt het ministerie.
Lees meer over Huawei:
- Wij kregen een rondleiding op de Huawei-campus in Shenzhen waar 30.000 mensen wonen en werken
- Een kijkje in het leven van de steenrijke familie achter de Chinese telecomgigant Huawei
- Als Huawei zijn ambitieuze doelen wil halen, moet het bedrijf af van zijn spionage-imago
- Dit is de Mate X, de vouwtelefoon van Huawei die 2.299 euro kost