Het voormalig Paleis van Justitie aan de Amsterdamse Prinsengracht wordt zeker een ‘ultraluxe’ Rosewood vijfsterrenhotel.
De Gemeente Amsterdam heeft een omgevingsvergunning verstrekt waarmee het pand uit 1664 en 1864 kan worden verbouwd tot hotel, meldt Het Parool. In het gebouw huisde 175 jaar lang het gerechtshof, aan dat tijdperk kwam in 2013 een eind toen het hof verhuisde naar het huidige Paleis van Justitie op het IJdok bij het Centraal Station.
Het pand is nu in handen van CTF Amsterdam, een investeringsvehikel waarin de Chinese miljardairsfamilie Cheng van Rosewood Hotel Group de grootste partij is. In 2015 werd al bekend dat de nieuwe eigenaar het pand wilde verbouwen tot een vijfsterren Rosewood Hotel.
Dit nieuwe hotel zou 144 kamers op 18.000 vierkante meter tellen die een chique onderkomen moeten worden voor reizigers uit vooral BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China). Een verblijf zou luxer en duurder zijn dan de huidige vijfsterrenhotels in Amsterdam, schreef Het Parool eerder.
Hotelstop volgens ‘nee, tenzij-principe’
Een ‘ultraluxe’ hotel is ook de enige bestemming die de gemeente voor het monumentale pand voor ogen had, maar destijds moest het traject voor de vergunningsaanvraag, waaronder informatiebijeenkomsten met omwonenden, nog beginnen. Voor de Amsterdamse binnenstad geldt sinds 2017 een hotelstop waarmee de gemeente de groei van hotels wil remmen met het ‘nee, tenzij-principe’.
Maar CTF had zijn plannen voor Rosewood al ontvouwd vóór het huidige beleid, waardoor deze worden getoetst op de criteria van het hotelbeleid van 2012-2015.
Overigens kreeg de familie Cheng het voormalig Paleis van Justitie niet meteen in handen. CTF had wel een bod gedaan maar M7 Development van Louis Meijer ging er met de buit vandoor. De vastgoedondernemer is omstreden vanwege een schikking in een grote corruptiezaak.
De gemeente zag hem liever niet aan de haal gaan met het juweeltje aan de gracht en keurde zijn plannen, ook voor een luxehotel, tot twee keer toe af. Meijer verkocht het pand alsnog aan CTF Amsterdam voor 61,3 miljoen euro.
Lees meer over Amsterdam:
- Felle reacties op het Amsterdamse plan om vanaf 2030 alle benzine- en dieselauto’s te verbieden in de stad
- Rijke expats drijven Amsterdamse huizenprijzen op – bijna de helft verdient meer dan een halve ton per jaar
- Pas op met heksenjacht op ‘huisjesmelkers’ – de meeste particuliere verhuurders zijn geen pandjesprinsen
- Strengere Airbnb-regels beperken de stijging van de huizenprijs: minder verhuurinkomsten zorgen voor lagere hypotheek