- Volgens een specialist die de echtheid van luxe horloges vaststelt zijn er een aantal duidelijke tekenen waar je een namaakhorloge aan kunt herkennen.
- Maar met de steeds beter wordende vervalsers is het voor leken vaak moeilijk onderscheid te maken tussen echte horloges en nephorloges.
- Van het lakwerk op de wijzers tot het datumvenstertje: zo kan je de echtheid controleren.
- Lees ook: Rolex groeide uit van een eenvoudig horloge voor de professional tot ’s werelds meest begeerde luxeartikel – dankzij een Zwitserse marketingdirecteur
Dit artikel in de ik-vorm is geschreven door redacteur Aditi Bharade van Business Insider, gebaseerd op een gesprek met Ng Yong Shen van Re-Loved Luxury, een in Dubai gevestigde dealer in tweedehands luxe-artikelen.
Mijn carrière in het vaststellen van de echtheid van horloges begon tijdens de coronapandemie, toen ik inkoper werd voor Valuence, een bedrijf voor tweedehands luxe goederen.
Daarna had ik vergelijkbare functies bij de online-marktplaats Carousell Group en als commercieel manager bij Luxehouze.
Nu na vier jaar werkzaam te zijn in de sector ben ik onderdirecteur van het in Dubai gevestigde Re-Loved Luxury en bestaan mijn dagen uit het aanschaffen van tweedehands horloges op online marktplaatsen of tweedehandswinkels en het vaststellen van de echtheid van horloges voor cliënten uit het bedrijfsleven.
Door al die werkzaamheden zie ik elke dag heel veel luxeproducten. Naast horloges ben ik ook goed in het identificeren van namaakhandtassen en nepjuwelen.
De traditionele manier om de echtheid van een horloge vast te stellen is de achterkant open te maken en het uurwerk te controleren. Maar de nephorloges zijn de laatste tijd beter geworden en ik heb gevallen voorbij zien komen waarbij het horloge was geopend en goedgekeurd door de horlogeverkoper. Toch moest ik later constateren dat het uurwerk nep was.
In de loop der jaren heb ik geleerd dat er een aantal duidelijke tekenen zijn waaraan je namaakhorloges van verschillende merken kunt herkennen.
Dit zijn en aantal kleine dingen die je kunt bekijken om controleren of je al dan niet met een echt luxe horloge te maken hebt:
1. Details in het datumvenstertje
Het is goed om eerst het datumvenstertje te bekijken. Op bovenstaande foto zijn twee tweedehands Rolex Datejust-horloges te zien. De linkerfoto is van een namaakhorloge. Het lettertype en de ruimte in het datumvenstertje zijn duidelijk anders.
De randen van het getal 30 van het echte horloge zijn scherper, terwijl je bij het namaakhorloge zelfs wat uitlopers kan zien in de lijnen van het getal.
2. Het slijpwerk en de lak van de wijzers
Op de wijzers van een horloge zijn een aantal hele fijne details te onderscheiden die een goede indicatie kunnen zijn voor een vervalsing.
Ze zouden heel fijn geslepen moeten zijn. Maar bij sommige namaakhorloges lijken de wijzers bij de hoeken te zijn afgesneden met een laser, afgebroken en op het horloge te zijn geplakt.
Dat zijn voor vervalsers manieren om kosten te besparen. Op goede authentieke horloges zijn die sporen niet te zien.
Het lakwerk is een ander belangrijk detail. Als de wijzers een kleur hebben dan moet de lak helemaal egaal zijn en niet van de wijzer 'afdruipen'. Op het echte Audemars Piguet-horloge op de foto hierboven is te zien hoe de oranje kleur mooi glad is.
Als je een druppel lak ziet of een kuiltje in het lakwerk dan is er iets niet goed. Je kan de kleine details het beste controleren met een loep.
3. De ontwerpkwaliteit
Makers van luxe horloges nemen de tijd om alles heel precies te doen en dat is terug te zien in kleine details.
Zo moeten de lijntjes van het kroontjeslogo scherp en helder zijn en mag het stukje om het kroontje heen niet verhoogd zijn.
Beter het zekere voor het onzekere
Ik adviseer altijd om bij de geringste twijfel je horloge naar een expert te brengen die de echtheid kan controleren.
Vervalsers worden steeds beter en er zijn veel "Frankenstein"-horloges met gemengde onderdelen. Soms gebruiken ze een horloge waarvan 60 procent van de onderdelen echt zijn. Als je zo'n horloge opent, kan je bijvoorbeeld zien dat het uurwerk echt is.
Soms vervangen ze alleen het scherm of het horlogebandje. Met alleen al het vervangen van een echt horlogebandje door een nepbandje kunnen ze al duizenden euro's verdienen.
Dus wees altijd voorzichtig en koop bij een betrouwbare verkoper of laat hem checken door een ervaren expert.