De horeca vreest gedwongen sluitingen in de grote steden na 12 uur ’s nachts.
Door de toename van het aantal coronabesmettingen komen er vrijdag waarschijnlijk extra regionale maatregelen.
In onder meer de regio’s rond Amsterdam, Rotterdam en Den Haag loopt het aantal besmettingen met het coronavirus relatief snel op.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vreest dat de overheid met de oplopende coronabesmettingen extra maatregelen wil nemen die mogelijk ook voor de horeca gaan gelden. Zo is KHN bang dat onder meer in enkele grote steden een verplichte sluiting vanaf 24.00 uur wordt ingevoerd.
“KHN vindt het onterecht dat horecaondernemers met de mogelijk aanvullende maatregelen opnieuw de dupe worden, terwijl het gedrag van de samenleving dagelijks verandert”, zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen.
“Een dergelijk besluit betekent een extra financiële strop voor een sector welke nu al de afgrond in kijkt. Minder omzet vanwege de naderende winterperiode, waarin ondernemers meer op binnen aangewezen zijn én de afbouw van de financiële steunmaatregelen zullen veel horecazaken de das om doen.”
Lees ook: In deze 2 sectoren is de kans het grootst dat er veel bedrijven failliet gaan
De Jonge: regionale maatregelen nodig door stijging coronabesmettingen
Vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen worden naar verwachting deze week nog regionale maatregelen getroffen.
Vrijdag wordt bekendgemaakt welke gerichte maatregelen "het meest passend zijn" in een regio waar veel besmettingen zijn. Dat heeft De Jonge vrijdag gezegd voor de camera van RTL Nieuws.
Met de regio's waar de meeste besmettingen plaatsvinden wordt al dagenlang intensief overlegd. Over het soort maatregelen waarmee de besmettingen moeten worden tegengegaan, wordt nog gesproken. Het gaat onder meer om de vier grote steden.
De Jonge zegt dat de besmettingen zich vooral voordoen onder studenten, in de thuissituatie en in de horeca. De regio's Rotterdam, Amsterdam en Gelderland-Zuid willen niet inhoudelijk reageren.
Utrecht geeft aan de situatie nauwlettend in de gaten te houden. "Bekeken wordt of en welke maatregelen kunnen helpen", aldus een woordvoerster van de gemeente. Utrecht heeft alle (160) studenten-, studie- en sportverenigingen aangeschreven om het belang van de maatregelen en het bron- en contactonderzoek nogmaals onder de aandacht te brengen.
Woensdag hebben de meest betrokken ministers overleg gehad over het coronavirus. In de regel is dat overleg op dinsdag maar door Prinsjesdag is dat een dag later. Donderdag zit de premier de hele dag in de Tweede Kamer voor de algemene politieke beschouwingen over de kabinetsplannen voor 2021.
Nieuwe lockdown voorkomen
Het kabinet heeft al aangegeven dat regionale stappen worden gezet als het coronavirus weer te veel oplaait. Dat moet voorkomen dat het hele land opnieuw in lockdown moet gaan. Daarvoor is een zogeheten escalatieladder in het leven geroepen die per regio aangeeft hoe het daar staat met de verspreiding van het coronavirus. Dit beoordelingssysteem kent drie stappen: waakzaam, zorgelijk en ernstig. Het zou volgende week dinsdag ingaan maar dat is vervroegd naar vrijdag, zeggen ingewijden.
Op het zogenoemde coronadashboard staat een aantal criteria. Als de cijfers in een regio bepaalde waardes overstijgen, is er reden tot zorg. Voor het aantal besmettingen is die signaalwaarde 7 besmettingen per 100.000 inwoners.
In onder meer Amsterdam-Amstelland (24,3), Rotterdam-Rijnmond (20,3) Haaglanden (15,3), Kennemerland (11,5), Hollands Midden (9,3) en Utrecht (8,6) zijn er teveel besmettingen.
Andere indicatoren, zoals bijvoorbeeld het aantal ziekenhuisopnames per dag, zitten nog wel onder de signaalwaarde.