De rechtbank in Den Haag buigt zich dinsdag over de sluiting van de horeca door het kabinet om het coronavirus te bestrijden.
De zaak is aangespannen door de Haagse bodega De Posthoorn. Zo’n zestig ondernemers hebben zich daarbij aangesloten.
“Horecaondernemers gaan kapot of moeten hun spaargeld of pensioengeld aanspreken”, aldus eigenaar Michael Meeuwisse.
Ondertussen vindt een grote meerderheid in een Hart van Nederland-peiling dat restaurants die zich aan de coronamaatregelen houden gewoon weer open moeten kunnen.
De sluiting van de horeca wordt dinsdag aangevochten in de rechtbank in Den Haag. De Haagse bodega De Posthoorn heeft een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat. Zo’n zestig andere horecaondernemers sloten zich vervolgens daarbij aan.
Inzet van de rechtszaak is dat de sluiting van restaurants, opgelegd door het kabinet in verband met het coronavirus, direct wordt opgeheven.
Het kabinet maakte vorige week een pakket strengere maatregelen bekend, om de uitbraak weer terug te dringen. Restaurants, lunchrooms en cafés moeten een maand de deuren sluiten, afhaal blijft wel mogelijk.
Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over het coronabeleid, opperde echter een dag later dat restaurants mogelijk open kunnen blijven. Ze moeten dan wel gezondheidschecks blijven uitvoeren en de 1,5 meter afstand moet gewaarborgd zijn.
'Sluiting kan de horeca echt niet meer dragen'
"Ik denk dat we nu een keer stelling moeten nemen", aldus eigenaar Michael Meeuwisse van de bodega aan het Lange Voorhout. "Koninklijke Horeca Nederland zegt niet 'genoeg is genoeg', maar de brancheorganisatie doet wat de overheid zegt en wacht af. Ondertussen gaan horecaondernemers kapot of moeten hun spaargeld of pensioengeld aanspreken."
Koninklijke Horeca Nederland liet in reactie op het kort geding weten alle begrip te hebben voor deze gang naar de rechter. "Maar wij wachten zeker niet af. Veel ondernemers zitten immers met de handen in het haar. Ook wij zien natuurlijk het liefst de restaurants vandaag hun deuren weer openen."
Meeuwisse zou voorlopig prima kunnen leven met maatregelen als maximaal vier gasten per tafel en desnoods al om 20.00 uur dicht, "maar op slot, dat kan de horeca echt niet meer dragen". En die vier weken sluiting kan volgens hem straks zomaar uitdraaien op 3 of 6 maanden.
Rechtszaak in Duitsland biedt hoop
Heeft de rechtszaak kans van slagen? Een vergelijkbare zaak in Berlijn biedt hoop. Daar heeft de horeca de sluitingstijd van 23.00 uur aangevochten en is in het gelijkgesteld.
De rechter zei dat de Duitse gezondheidsautoriteiten van het Robert Koch Instituut met hun statistieken hebben aangetoond dat sluiting op een bepaalde tijd geen extra voordeel oplevert naast de reeds ingevoerde beperkingen, zoals bijvoorbeeld hygiënische maatregelen of maximale aantallen klanten.
Maar hoogleraar staatsrecht Jerfi Uzman waarschuwt voor te veel optimisme bij Nederlandse horeca-ondernemers. "De Duitse grondwet biedt meer mogelijkheden voor de rechters daar, dus de Duitse uitspraak kun je niet één op één vertalen naar Nederland", zegt hij tegen RTL Nieuws.
Ondertussen vindt een grote meerderheid in een Hart van Nederland-peiling dat restaurants die zich aan de coronamaatregelen houden gewoon weer open moeten kunnen.
Van de ruim 2.400 deelnemers vindt 77 procent dat een goed idee. Een vijfde van de mensen vindt dat een slecht idee en wil de restaurants voorlopig gesloten houden.