- De horeca is weer open, maar bedrijven kampen met een groot personeelstekort.
- Ondernemers moeten familie en vrienden vragen om bij te springen en soms zelfs hun deuren sluiten.
- Koninklijke Horeca Nederland schat dat zo’n 450.000 mensen hun heil elders zochten tijdens de coronapandemie. Een deel keert niet terug.
Werd de horeca eerst geplaagd door sluitingen vanwege de coronamaatregelen, nu kampt de sector met een nijpend personeelstekort. Met een campagne proberen cafés, restaurants en hotels nieuwe medewerkers te trekken.
De krapte aan arbeidskrachten is zo groot dat sommige ondernemers hun familieleden en vrienden moeten vragen om bij te springen. Anderen zijn zelfs gedwongen de deuren te sluiten, schrijft het AD.
Voor de komende maanden zoekt uitzendbureau Randstad vijfduizend mensen voor de horeca.
Deze week startten Koninklijke Horeca Nederland (KHN), de Stichting Vakbekwaamheid Horeca en de netwerkorganisatie Hotelvrijmibo de campagne ‘Werken in de horeca, elke dag een feestje’.
Ze hopen potentiële nieuwe medewerkers voor cafés, restaurants of hotels te overtuigen voor een horecabaan te kiezen door vooral de vrolijke kant van werken achter de bar of op het terras te laten zien.
Lees ook: Wellness voor werknemer sijpelt door in harde horecawereld
'450.000 horecamedewerkers uitgestroomd'
Door de coronacrisis zijn tussen februari 2020 en februari 2021 zo'n 123.000 banen verloren gegaan in de horeca, blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Brancheclub KHN spreekt tegenover het AD de verwachting uit dat bijna een kwart van de 450.000 horecamedewerkers is uitgestroomd, waarvan een groot deel niet is teruggekeerd.
Randstad verwacht dat een deel van de medewerkers weer terugkeert als de maatregelen worden versoepeld, al is het maar omdat ze zijn overgestapt op een coronagerelateerd beroep, bijvoorbeeld bij een teststraat.
FNV-bestuurder Edwin Vlek zegt in het AD dat te betwijfelen. Volgens hem hebben uittreders het ook naar hun zin in andere branches en krijgen ze daar vaak een betere beloning, meer vastigheid of een betere werk-privébalans.
Lees meer over de horeca:
- Het kabinet wil versoepelingen vier dagen vervroegen – vanaf 26 juni mogen horeca, theaters, musea en bioscopen meer mensen ontvangen
- Via Wise kunnen (thuis)werkers een werkplek boeken in de horeca: ‘We zien dit als nieuwe secundaire arbeidsvoorwaarde’
- Horeca raakt voor langere tijd marktaandeel kwijt aan online bezorgdiensten en supermarkten, verwacht ING