Ruim duizend horecazaken zullen waarschijnlijk op 1 juni hun deuren openen, met of zonder versoepeling van de coronamaatregelen.
Daarmee geven ze gehoor aan de oproep van horecaondernemer Laurens Meyer die de deuren van zijn ruim vijftig kroegen op 1 juni opengooit. Alleen extra steun van het kabinet kan de dissident hiervan weerhouden.
Volgens hem valt de vergoeding van de loonkosten veel lager uit en was de eenmalige 4000 euro die het kabinet uitkeerde net genoeg om de energierekening te betalen
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) adviseert zijn leden de deuren niet te openen maar vreest wel dat twee derde de deuren helemaal moet sluiten als het kabinet niet ingrijpt.
VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkoff zei eerder dat er een apart plan nodig is voor de horeca terwijl PVV-leider Geert Wilders zei dat de horeca sneller zijn deuren moet openen dan 20 mei.
Ruim duizend horecazaken lijken gehoor te geven aan de oproep van horecaondernemer Laurens Meyer. Die dreigt op 1 juni zijn ruim vijftig kroegen weer te openen en roept collega’s op hetzelfde te doen, tenzij er meer geld vrijkomt voor steun. Meyer, die zijn verhaal eerder aan het AD vertelde, zegt dat het stormloopt met aanmeldingen en steunbetuigingen.
Meyer benadrukt dat hij niet recalcitrant wil doen. “Het is een kwestie van overleven.” Meyer hekelt onder meer de steunregeling vanuit het kabinet aan de horeca. De beloofde 90 procent aan looncompensatie komt in de praktijk uit op hoogstens 65 procent, zegt hij. Verder is de 4000 euro die wordt geboden om de vaste lasten te dekken, volgens hem net genoeg om de energierekening te betalen.
“Het kabinet komt zijn afspraken niet na”, verduidelijkt hij. “Mijn vaste lasten lopen door. Ik mag geen personeel ontslaan, maar wordt maar deels gecompenseerd. Dat is niet houdbaar. Voor mij niet, maar ook voor de sector niet.” Ook hekelt hij de boeteclausules van de regelingen die verplicht voor drie maanden aangegaan moeten worden.
‘1,5 meter afstand is niet te doen’
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is het niet eens met de horecabaas. Zo kun je natuurlijk niet samenwerken”, reageert hij vrijdag. Hij zegt goed te begrijpen dat mensen in de horeca zich zorgen maken. “Maar we hebben samen een gezondheidscrisis te bestrijden. Het virus is niet per 1 juni weg.”
Volgens de minister moeten er afspraken gemaakt worden die passen bij de crisis. Maar Meyer vindt de 1,5 meter afstand niet te doen in de horeca. "Het is een utopie", zei hij in het AD.
VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zei vorige week tijdens het Kamerdebat over het coronavirus dat er een apart plan nodig was voor de horeca. "Daar stapelen ze nu geen glazen, maar problemen." Hij verzocht het kabinet specifiek met de horeca om de tafel te gaan om over oplossingen te praten.
PVV-leider Geert Wilders zei in hetzelfde debat dat het openen van de horeca sneller moet, zo mogelijk al eerder dan 20 mei. Premier Mark Rutte reageerde dat hem dat niet waarschijnlijk lijkt.
'Twee derde moet sluiten zonder ingrijpen kabinet'
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) begrijpt dat horecaondernemers niet kunnen wachten om hun deuren weer te openen, maar zal zijn leden niet adviseren de deuren te openen. "Het water staat veel ondernemers écht aan de lippen. Als er niet per direct wordt ingegrepen door het kabinet, moet twee derde van de horecazaken zijn deuren per 1 juli sluiten", aldus de organisatie.
Volgens de branchevereniging is het cruciaal dat ondernemers perspectief wordt geboden. Donderdag heeft KHN tijdens overleg met staatssecretaris Mona Keijzer een noodplan voor de horeca neergelegd. De inzet van het overleg was volgens KHN om concrete toezeggingen te krijgen.
"Daarvan was helaas geen sprake", aldus KHN. "We voelen ons in de steek gelaten door het kabinet, dat zegt ondernemers te willen helpen." Volgens de organisatie dringt de urgentie van de nood in de sector niet door in Den Haag. Nog deze week moet er volgens KHN over een noodplan worden gesproken waarin het ook over het toekomstperspectief en het openingsprotocol gaat.
Lees meer:
- Zo kun je bij McDonald’s terecht in coronatijd: 20 seconden handen wassen bij de ingang, bestellen met touchscreen en je BigMac wordt bij je tafeltje afgeleverd
- Fletcher Hotels gooit alle 100 vestigingen open – ‘Er is een run ontstaan voor de zomer’
- Zo ziet een congreslocatie voor de 1,5-meter-economie eruit – Postillion Hotels komt met nieuw concept voor na de lockdown