• De omzet in de horeca is in 2020 met 33,9 procent gekrompen vergeleken met het jaar ervoor.
  • Nooit eerder daalden de inkomsten in de horecabranche zo hard.
  • Met name hotels en cafés zijn zwaar getroffen door de coronacrisis.

De omzet in de Nederlandse horeca is vorig jaar door de coronacrisis met ruim een derde gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het voor de branche om de sterkste krimp ooit. De terugval was zeven keer groter dan de omzetdaling van 2009 bij de vorige crisis.

Sinds half oktober kunnen cafés en restaurants alleen nog maar open zijn voor afhalers en het laten bezorgen van maaltijden. Hierdoor kelderden de opbrengsten in het slotkwartaal van vorig jaar met bijna 44 procent vergeleken met de periode daarvoor.

De strenge maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, waren vorig jaar eigenlijk het hele jaar door bepalend voor het omzetbeeld in de horeca. In het derde kwartaal maakte de sector juist een forse opleving door, nadat de overheid de maatregelen had versoepeld.

Half maart moest de horeca ook al de deuren sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daardoor namen de opbrengsten in het eerste kwartaal van vorig jaar met bijna 14 procent af. Dat was de eerste omzetdaling in zeven jaar. Vervolgens gingen de opbrengsten in het tweede kwartaal met iets meer dan de helft omlaag.

Hotels en cafés zijn het zwaarst getroffen

Vooral cafés hebben het de laatste tijd zwaar. Zij hadden in de laatste drie maanden van 2020 meer dan 70 procent minder omgezet dan een kwartaal eerder. Restaurants, die nog profiteren van afhaal- en bezorgmaaltijden, boekten een kleine 57 procent minder omzet.

Hotels zakten met een min van dik 51 procent iets minder ver terug in het vierde kwartaal. Maar zij waren bezien over heel 2020 wel de groep met het meeste omzetverlies. Hun omzet kwam ruim de helft lager uit dan in 2019. Hotels hadden er last van dat er door de mondiale viruspandemie veel minder toeristen en zakenreizigers naar Nederland kwamen.

Overige horecasectoren laten de laatste tijd minder sterke krimpcijfers zien. Dan gaat het bijvoorbeeld om uitbaters van vakantiehuisjes en kampeerterreinen. Volgens het statistiekbureau liep de omzet in deze groep in het vierde kwartaal met 23 procent terug.

Fastfoodrestaurants verloren op hun beurt iets minder dan 20 procent aan omzet in de laatste drie maanden van vorig jaar en kantines en cateringbedrijven maakten bijna 14 procent krimp door.

ABN: horeca herstelt in tweede helft van 2021

Voorlopig zijn horecazaken nog dicht vanwege de lockdownmaatregelen. De vraag is wanneer hotels, cafés en restaurants weer open kunnen.

ABN Amro gokt in het meest optimistische scenario op juli, schrijven economen van de bank maandag in een prognose. In het ergste geval kan de horeca pas in september open.

De branche zal dan meteen sterk herstellen, verwacht de bank. "Mensen staan te trappelen om weer activiteiten buiten de deur te ondernemen." Maar die groeispurt is niet genoeg om het rampjaar 2020 goed te maken.

"We verwachten dat de groei van de consumptieve bestedingen in 2021 op 0 procent zal uitkomen", aldus ABN. "Het verlies in de eerste helft van 2021 wordt dus goedgemaakt door de opleving in de tweede helft van het jaar."

Verder voorziet de bank een toename van het aantal faillissementen en de werkloosheid in de tweede helft van 2021, omdat de steunmaatregelen dan worden afgebouwd. "Dat tempert het consumentenvertrouwen en de uitgaven. Pas in 2022 zullen de consumptieve bestedingen gedeeltelijk terugveren."

Lees meer over de coronacrisis: