• Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spant een bodemprocedure aan tegen de staat om af te dwingen dat cafés en restaurants weer open mogen.
  • Ook wil KHN een schadevergoeding voor de zwaar door de lockdown getroffen branche.
  • Vorig jaar verloor KHN een kort geding waarin vergelijkbare eisen werden gesteld.

Horecabranchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil bij de rechter afdwingen dat de sector weer open mag. KHN noemt het onacceptabel dat cafés en restaurants gesloten moeten blijven en “opnieuw achteraan moeten sluiten” bij de versoepelingen.

Ook wil KHN een schadevergoeding voor de branche.

De horeca is al maanden grotendeels dicht. Cafés zijn volledig gesloten, restaurants zijn alleen open voor afhaal.

De steunmaatregelen van de overheid zijn volgens KHN welkom, maar bij lange na niet voldoende om de vaste lasten van horecaondernemers te dekken. Daardoor lopen de verliezen op en zijn ondernemers de wanhoop nabij, aldus KHN.

KHN spande ook vorig jaar al een kort geding aan tegen de staat om versoepeling van de maatregelen af te dwingen. De rechter wees de eisen van de horecabranche destijds af. Ook hoefde de staat geen plan voor versoepelingen op basis van "objectieve criteria" op te stellen.

Nu spant KHN geen kort geding, maar een bodemprocedure aan samen met een groep horecaondernemers die volgens de branchevereniging representatief is.

KHN wil dat de rechter verklaart dat de staat onrechtmatig handelt door de grondrechten van horecaondernemers te schenden zonder de noodzaak behoorlijk te onderbouwen en zonder de schade te vergoeden. Ook wil KHN een spoedvoorziening om de branche zo snel mogelijk te heropenen.

Wetenschappelijke onderbouwing

KHN wil de wetenschappelijke onderbouwing inzien op basis waarvan het kabinet zijn besluiten neemt. De branchevereniging stelt al langer dat de horeca veilig open kan en wijst erop dat er weinig besmettingen met zekerheid aan ontmoetingen in de horeca zijn te herleiden. "Daarom is het nut van een volledige horecasluiting niet evident."

Voorzitter Robèr Willemsen hekelt het steeds veranderende beleid van het kabinet. "Ondertussen raakt de horeca steeds verder in de verdrukking."

Voor Willemsen is de maat vol nu minister Hugo de Jonge liet weten dat er voorlopig nog geen ruimte is voor versoepeling voor de horeca. "We hebben tot op het laatst geprobeerd om in overleg tot een andere kijk en strategie te komen door te kijken naar wat er wél kan in plaats van alles hermetisch op slot te houden. De situatie is uitzichtloos en elke hoop op perspectief wordt horecaondernemers keer op keer ontnomen."

Kabinet reageert niet op rechtszaak horeca

Het kabinet kan niet vooruitlopen op een rechtszaak die de horecabranche gaat aanspannen tegen de staat. Heropening is deze week nog niet aan de orde, zeiden bronnen maandag.

Eerder had het kabinet aangegeven dat restaurants mogelijk eerder kon opengaan dan kroegen, maar dan moet eerst het risiconiveau dalen naar niveau 3. Nu zit bijna het hele land nog op niveau 4.

Omdat de cijfers eerst twee weken stabiel moeten zijn om een niveau te dalen, lijkt heropening pas op z'n vroegst vanaf 9 maart weer aan de orde.

Het ministerie van Economische Zaken wijst in ieder geval op een recente uitbreiding van de Tegemoetkoming vaste lasten (TVL) op 21 januari. Die houdt in dat meer ondernemers gebruik kunnen maken van de regeling en dat meer steun wordt verleend.

In de eerste week na de openstelling van de regeling op 15 februari, kwamen er 46.000 aanvragen binnen. Daarvan zijn al 19.000 aanvragen goedgekeurd, meldt Economische Zaken maandag. Dat kost 160 miljoen euro.

Het aantal aanvragen is veel hoger dan het aantal aanvragen in de eerste week na de opening van de TVL-regeling in het laatste kwartaal van vorig jaar. Toen ging het om 26.000 aanvragen.

Ondernemers kunnen nog tot 30 april een aanvraag doen.

LEES OOK: Restaurants zien schulden oplopen door de coronamaatregelen, gemiddeld €90.000 schuld