Een golf van Amerikaanse en Aziatische toeristen overspoelt het oude continent deze zomer. Europa is dankzij de koersval van de euro voor Amerikanen ongeveer een vijfde goedkoper vergeleken met de zomer van 2014. Hetzelfde geldt voor Chinezen.
De goedkope euro is een zegen voor de Europese toeristenindustrie, zou je denken. Hordes Amerikanen en Aziaten laven zich deze zomer aan de grote Europese culturele trekpleisters.
De verwachte belangstelling is zo groot dat er ook de nodige zorgen zijn, zo signaleert zakenkrant the Wall Street Journal. Belangstellenden voor een bezoekje aan het het paleis van Versailles kregen voor het Pinksterweekend zelfs een waarschuwing: de beheerder van het paleis van de Franse koning Lodewijk XIV riep toeristen op niet te komen vanwege de verwachte drukte.
Boekingen topmusea Europa stijgen explosief
Naast de goedkope vluchten richting Europa waar Amerikanen en Aziaten massaal gebruik van maken, komen er deze zomer ook ladingen toeristen met cruiseschepen. Die schepen kunnen per stuk tot 4.000 passagiers vervoeren. Ken Diaz, directeur bij een bedrijf dat excursies voor cruise-toeristen organiseert, heeft al een stijging van 50 procent binnen bij het aantal geboekte tickets voor Europese musea, zo laat hij weten tegenover de WSJ.
Een ander tourbedrijf, dat kaartjes voor de Sixtijnse kapel en en het Louvre regelt, heeft de boekingen met 60 procent zien stijgen. Echt heel erg druk wordt het bij de Eiffel-toren waar de boekingen vergeleken met een jaar geleden 170 procent hoger liggen.
Exploitanten van topmusea en attracties zijn intussen volop in de weer met noodmaatregelen: langere openingstijden, speciale begeleiding van de massa's en aanbiedingen voor alternatieve bezoeken als een topattractie onbereikbaar blijkt. Sommige musea kiezen ook voor een verbod op selfiestokken en stellen tijdslimieten in voor het bezichtigen van topwerken.
Toeristen komen massaal, maar klagen over zicht
Toeristen die een glimp van bijvoorbeeld de Mona Lisa willen opvangen, klagen intussen steeds vaker dat je beter af bent met een virtueel bezoek vanachter de pc. Bij Amsterdamse toplocaties zoals het Anne Frank Huis is dat niet anders. "Verspil geen tijd. Zoek gewoon het bezoek van Beyoncé aan het Anne Frank Huis op Google: dan ben je niet slechter af", zo tekende de WSJ de reactie van een bezoeker op.
Chinezen in Nederland: grote steden, Delft en Roermond
De komende dagen reist overigens een recordaantal van 4500 Chinezen van één bedrijf in negentig bussen door Nederland, meldde het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) vrijdag.
Minister Henk Kamp van Economische Zaken ontvangt vrijdag de delegatieleiders van de groepsreis in het Mauritshuis in Den Haag, om zo de goede verhoudingen tussen de Chinese toerismesector en Nederland te benadrukken.
Kamp is blij met de toename van het aantal Chinezen dat Nederland bezoekt. ,,De 4500 toeristen vertellen bij terugkomst positieve verhalen over Nederland en delen foto’s en souvenirs met hun vrienden en familie. Ook daardoor komt Nederland steeds beter op de kaart te staan als aantrekkelijke bestemming voor de Chinese toerist of zakenreiziger.''
Vorig jaar bezochten ruim 250.000 Chinezen ons land. Voor dit jaar verwacht het NBTC dat het toerisme uit China naar Nederland kan groeien met zo’n 18 procent, naar bijna 300.000 toeristen en zakenreizigers
De Chinezen richten zich vooral op de vier grote steden, op Delft en op de Veluwe. Ze gaan veelal shoppen in Roermond waar een grote outlet zit.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl