- Meevallende cijfers over de Amerikaanse inflatie deden deze week de hoop op een spoedige renteverlaging herleven.
- Zwakke macro-economische cijfers in de VS geven ook steeds meer aanleiding voor lagere rentes.
- Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem signaleren dat er op de beurs voor het eerst tekenen zijn van een sectorrotatie.
ANALYSE – Op macro-economisch gebied waren de ogen deze week gericht op de Amerikaanse inflatiecijfers. Die vielen mee en dat zette een aantal dingen in beweging op de beurs. Zo zijn er de eerste tekenen van verbreding van de stijging van aandelenmarkten zichtbaar, buiten de bekende grote techfondsen.
De Amerikaanse consumentenprijsindex is juni met 0,1 procent gedaald ten opzichte van mei. Op jaarbasis was sprake van een stijging van de inflatie met 3 procent.
Deze cijfers waren beter dan de verwachting, want er werd gerekend op een stijging van de inflatie met 0,1 procent op maandbasis en een 3,1 procent hogere inflatie op jaarbasis. De kerninflatie, die voedsel en energie uitsluit, kwam uit op 3,3 procent op jaarbasis, ook lager dan economen hadden verwacht
Door deze meevallende cijfers staat de deur open voor de Federal Reserve om de beleidsrente al in september te verlagen. Mogelijk gebeurt dat opnieuw in december, ervan uitgaande dat de inflatie zich in de gewenst richting blijft ontwikkelen.
Volgens de CME FedWatch Tool is de kans op een renteverlaging in september tot meer dan 80 procent gestegen.
In de grafiek hieronder zie je hoe de Amerikaanse 10-jaars staatsobligatie reageerde op de inflatiecijfers. De koers schoot schoot omhoog, wat betekent dat de 10-jaarsrente daalde.
Je ziet in de grafiek dat de stijgende koers van de 10-jaars obligatie direct de recente toppen uitnam en de weg opende voor verdere stijgingen richting de twee ingetekende rode lijnen. Dit ging gepaard met een rente daling naar ongeveer 4,2 procent.
Kortom, de markt prijst in dat de Federal Reserve eerder vroeger dan later begint aan de cyclus van verlagingen van de beleidsrente.
Dit ligt ook in de lijn van onze verwachting gelet op diverse signalen over de Amerikaanse economie, waar we de afgelopen week en eerder op ingingen. Het beeld hierbij is dat de hoge rente steeds meer een negatief stempel drukt op de Amerikaanse economie.
Amerikaanse economie begint steeds meer te haperen
Al geruime tijd zien we dat het onder de motorkap van de Amerikaanse economie een stuk slechter gaat dan beleidsmakers willen doen geloven en hoge prijzen hakken er bij consumenten goed in.
Zo werd begin deze maand bekend dat volgens het American Bankruptcy Institute het aantal faillissementsaanvragen dit jaar met ruim een derde is toegenomen, omdat bedrijven worstelden met hoge kosten en hoge rentetarieven.
In de eerste zes maanden van dit jaar werden er in totaal 3.016 faillissementsaanvragen door bedrijven ingediend onder de zogenoemde Chapter 11-procedure. Dat is een stijging van 34 procent ten opzichte van vorig jaar.
In een toelichting gaven specialisten op het gebied van faillissementsdata aan dat een strakker monetair beleid zou kunnen resulteren in "een verslechterende financiële positie van huishoudens, vooral voor huishoudens met lagere inkomens", wat uiteindelijk een "groter negatief effect op de economische activiteit zou kunnen hebben dan de beleidsmakers verwachten".
De kans op een snellere verlaging van de beleidsrente in de VS wordt zodoende gevoed van verschillende kanten: de verslechterende economie én inflatiecijfers die afkoelen.
Een voor de Amerikaanse overheid prettige bijkomstigheid van een lagere rente is dat dit helpt om de almaar oplopende staatsschuld betaalbaar te houden.
Hoop op snelle daling van rentes zorgen voor eerste sectorrotaties
De verwachting van lagere rentes doet de hoop herleven dat een harde landing van de Amerikaanse economie kan worden voorkomen. Het gevolg was deze week op de beurs dat de veilige beursgiganten uit vooral de techhoek werden ingeruild voor de verliezers van weleer zoals vastgoed en nutsbedrijven.
In de grafiek hieronder is dat goed te zien. De zwarte stippellijn toont de S&P 500-index. De winnaars daarboven (groene lijn/Magnificent 7 en de blauwe lijn/Nasdaq) werden verkocht en de achterblijvers van de afgelopen tijd onder de zwarte stippellijn juist werden gekocht.
Nu maakt één zwaluw nog geen zomer, maar het is te hopen dat de verbreding en diversificatie doorzet, want dat geeft de markt meer draagkracht.
Zoals je hieronder ziet in de grafiek van de S&P 500 is de trend van deze brede, toonaangevende index gewoon stijgend. We hangen ergens in het midden met wat ruimte naar boven en beneden, voordat er serieuze veranderingen plaatsvinden.
Het bovenstaande plaatje zegt overigens niets over de timing of de urgentie van een neerwaartse correctie. Sterker, vanaf 2023 tot mei 2024 zijn koersen gewoon blijven stijgen, terwijl de bovenste helft van het trendkanaal (roze zone) zelfs nooit verlaten werd.
Een prettige bijkomstigheid van de verbreding is dat er, naast de vaak genoemde grofweg 10 beursgiganten van voornamelijk Big Tech-fondsen, ook kansen ontstaan bij andere, achtergebleven sectoren, maar daarover een andere keer meer.
Het cijferseizoen is net gestart, waarbij de lat vrij hoog is gelegd en analisten de verwachtingen niet hebben aangepast voor de verzwakkende Amerikaanse economie. Komende week zullen we zien hoe de eerste reeks van bedrijfsresultaten doorkomt en of de lat daadwerkelijk te hoog ligt. De cijfers van donderdag en vrijdag hebben nog niet heel veel indruk gemaakt.
Dan komt er wellicht eindelijk ruimte voor correctietje hier en daar voor individuele aandelen, hetgeen in deze omgeving nieuwe kansen zou bieden om weer toe te slaan.
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.
Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.
Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.