- Voormalige uuniversitaire studenten hebben gemiddeld de hoogste studieschulden.
- Het leenstelsel zorgde vanaf 2015/’16 voor hogere schulden bij universitaire studenten dan bij hbo’ers.
- Studenten met arme ouders hebben vaker hoge schulden door terugbetaling van beurzen.
- Lees ook: Maximale hypotheek: zo raakt studieschuld in 2025 leencapaciteit bij kopen huis
De studieschulden van studenten verschillen aanzienlijk. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Eén op de vijf mbo-studenten die binnen vier jaar afstudeert, heeft een studieschuld. Onder hbo-studenten is dat minder dan de helft, terwijl bijna driekwart van de voormalige universitaire studenten een schuld opbouwt.
Ook binnen dezelfde onderwijsniveaus bestaan grote variaties in studieschulden. De hoogte van de studieschuld hangt vaak samen met het behalen van een diploma. Studenten die na tien jaar geen diploma hebben, moeten de ontvangen studiefinanciering terugbetalen. Het onderzoek analyseerde definitieve studieschulden over de periode 2010-2022.
Gemiddelde studieschuld hoogste bij universitaire studenten
De gemiddelde studieschuld van mbo-studenten ligt beduidend lager dan die van hbo- en en voormalige universitaire studenten.
Voor mbo-3/4-diploma’s ligt de gemiddeld studieschuld op 900 euro. Hbo-studenten hebben gemiddeld een schuld van 6.300 euro en wo-studenten 12.500 euro na het behalen van een bachelordiploma.
De cijfers zijn gebaseerd op studenten die tussen 2010/2011 en 2017/2018 begonnen met studeren. Voor mbo-studenten gold nooit een leenstelsel, terwijl hbo- en universitaire studenten vanaf 2015/2016 hiermee te maken kregen.
Zelfs binnen groepen die een vergelijkbaar diploma halen, variëren de studieschulden enorm. Onder universitaire studenten die in 2015/2016 begonnen en binnen zes jaar hun masterdiploma behaalden, heeft driekwart een lening.
Binnen deze groep heeft 25 procent een schuld van 15.600 euro of minder, terwijl 25 procent een schuld van 47.000 euro of meer heeft. Bij 5 procent ligt de schuld zelfs boven de 66.500 euro.
Ouderlijk inkomen heeft grote invloed op hoogte studieschuld
Het inkomen en vermogen van ouders heeft een sterke invloed op de hoogte van de studieschuld. Studenten uit gezinnen met lage inkomens bouwen vaker hogere schulden op, vooral in het hbo en universitair onderwijs. Dit komt onder andere doordat zij recht hebben op een aanvullende beurs, die moet worden terugbetaald als ze geen diploma behalen.
De invoering van het leenstelsel in 2015/2016 zorgde voor hogere studieschulden bij hbo- en universitaire studenten. Door de afschaffing van de basisbeurs en de mogelijkheid om meer te lenen, stegen zowel het aantal lenende studenten als het gemiddelde leenbedrag.