Het Britse hooggerechtshof in Londen heeft de lange schorsing van het parlement onwettig verklaard. De rechters zijn het unaniem eens met de klagers die vinden dat premier Boris Johnson in strijd met de wet handelde toen hij de koningin om een ongebruikelijk lange schorsing van het parlement vroeg.

Brenda Hale, de voorzitter van het hooggerechtshof, maakte de beslissing bekend. “Het besluit om de koningin te adviseren om het parlement te schorsen was onwettig omdat het tot gevolg had dat het parlement verhinderd werd om zonder redelijke rechtvaardiging zijn grondwettelijke functies uit te voeren”, aldus Hale bij het voorlezen van de beslissing.

Johnson stuurde eerder deze maand het Britse parlement vijf weken met reces. De klagers betoogden dat Johnson niet de waarheid sprak, en in werkelijkheid het parlement zo veel mogelijk wil uitschakelen in de aanloop naar de door hem aangekondigde Brexit op 31 oktober.

Door de uitspraak van het hof kan het Britse parlement weer aan het werk. Het Lagerhuis komt woensdag om 12.30 uur Nederlandse tijd weer bijeen, heeft voorzitter John Bercow laten weten.

Oppositiepartijen stelden na de uitspraak van het hooggerechtshof dat Johnson eigenlijk niet meer kan aanblijven als premier.

Maar volgens bronnen in de omgeving van Johnson is de premier niet van plan om af te treden. Vanuit New York liet Johnson weten het niet eens te zijn met de uitspraak van het hooggerechtshof, maar deze wel te respecteren. Johnson herhaalde dat zijn land op 31 oktober uit de Europese Unie stapt.

Britse pond reageert rustig op uitspraak hooggerechtshof

Het Britse pond steeg kortstondig duidelijk in waarde gestegen na de uitspraak van het hoogste rechtscollege van het Verenigd Koninkrijk. De Britse nationale munt piekte ten opzichte van de Amerikaanse dollar ruim 0,2 procent, maar speelde die winst later vrijwel geheel kwijt. Ten opzichte van de euro noteerde het pond dinsdag een fractie hoger op 1,13 euro per pond.

Valutamarkten reageerden de afgelopen maanden sterk op nieuws over het al dan niet bereiken van een Brexitakkoord. De uitspraak van het hooggerechtshof in Londen is in dat opzicht belangrijk, omdat parlementariërs nu direct weer aan het werk kunnen.

Eerder schaarde een meerderheid in het parlement zich achter een wet die moet voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uit de Europese Unie treedt. Dat was zeer tegen de zin van Johnson.

Meer over Boris Johnson en de Brexit: