De politie heeft dinsdag opnieuw iemand aangehouden wegens de schietpartij maandag op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Het is een 40-jarige man uit Utrecht. Twee mannen van 23 en 27 jaar die eerder werden aangehouden, zijn vrijgelaten. Er is niet vastgesteld dat ze betrokken zijn bij deze gebeurtenis, meldt het Openbaar Ministerie.
De rol van de 40-jarige aangehouden man wordt onderzocht, aldus het OM. De 37-jarige hoofdverdachte Gökmen T. zit nog vast en wordt uiterlijk vrijdagochtend voorgeleid aan de rechter-commissaris.
T. is na zijn arrestatie in verzekering gesteld. Bij de rechter-commissaris (de onderzoeksrechter) zal de officier van justitie bewaring vorderen, voor maximaal twee weken. De onderzoeksrechter toetst of de arrestatie volgens de regels is geschied en of de verdenking hard genoeg is om de verdachte in voorarrest te houden. Ook kijkt deze rechter naar de zogeheten gronden. Die zijn onder meer vluchtgevaar en gevaar voor herhaling.
Na de bewaring wordt T. voor het eerst aan een meervoudige kamer (drie rechters) voorgeleid. Dit is een zogeheten raadkamer. Deze zitting is niet openbaar. Het OM zal de raadkamer om verlenging van het voorarrest vragen, in het geval van Gökmen T. de maximale negentig dagen. Na het verstrijken van die termijn vindt de eerste openbare zitting plaats. In grote zaken is het onderzoek op dat moment doorgaans nog in volle gang. Daarom kan op zo’n zitting nog geen inhoudelijke behandeling van de zaak plaatsvinden. Een dergelijke zitting wordt een pro-formazitting genoemd.
In zware zaken vinden meerdere zogeheten pro forma's plaats, telkens na maximaal drie maanden. Het OM geeft een toelichting op de stand van het onderzoek. Bij voldoende verdenking en aanwezigheid van gronden zal de rechtbank de voorlopige hechtenis verlengen.
Premier Rutte legt bloemen
Premier Mark Rutte legde dinsdagmiddag namens het kabinet bloemen op het 24 Oktoberplein in Utrecht als blijk van medeleven met de slachtoffers van de schietpartij. Hij werd daarbij vergezeld door minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).
Na het leggen van de bloemen en een kort moment van stilte gingen beiden in gesprek met enkele agenten. Eerder bezochten zij ook het hoofdbureau van politie, waar ze met hulpverleners spraken.
Door de schietpartij in een tram bij het plein kwamen maandag drie mensen om het leven kwamen en drie anderen raakten zwaargewond. Vier mensen zijn lichtgewond.
Felle kritiek op Thierry Baudet vanwege zijn reactie op de schietpartij
Thierry Baudet (Forum voor Democratie) is dinsdagmiddag in de Tweede Kamer fel bekritiseerd om de manier waarop hij is omgegaan met de schietpartij in Utrecht. Dat Baudet maandag een verkiezingsbijeenkomst liet doorgaan, en daarbij al speculeerde over het motief van de dader en de schuldvraag, schoot een aantal partijen in het verkeerde keelgat.
Baudet legde op de bijeenkomst in het Kurhaus een direct verband tussen het drama in Utrecht en het immigratie- en integratiebeleid van de afgelopen jaren. Daarbij noemde hij CDA en VVD bij naam. Zijn partijgenoot Theo Hiddema zag het stilleggen van de verkiezingscampagne door de overige partijen vooral als manier om de opmars van FVD in de peilingen te stuiten.
SP-leider Lilian Marijnissen had er geen goed woord voor over. ,,Ik heb gisteren met stijgende verbazing en walging zitten kijken hoe sommigen hier zijn omgesprongen met de situatie'', zei ze, over ,,mensen die in het Kurhaus'' speculeerden over de toedracht. ,,Ik zou mijn collega's oproepen: stop daarmee.''
Rob Jetten (D66) zei ,,misselijk'' te worden van de uitspraken van Baudet. Ook verweet hij hem te laat te zijn voor de herdenking in de Kamer dinsdag, voorafgaand aan het vragenuurtje. ,,U had niet eens het fatsoen om hier vandaag op tijd bij de herdenking te zijn."
Baudet stond de pers te woord toen Kamervoorzitter Khadija Arib begon aan haar toespraak in de zaal. Hij deed de kritiek af als vooral gespeelde verontwaardiging. ,,Veel komt op mij onoprecht over.''
Gevoelens van angst en onrust in Utrecht
Tientallen mensen hebben dinsdag in Utrecht hun hart gelucht over de gebeurtenissen maandag in de stad. Ze konden terecht in buurthuizen in de nabijheid van het 24 Oktoberplein waar maandag de schietpartij in de tram plaatsvond.
De schietpartij, de aanwezigheid van gewapende politiemensen in de buurt, ouders die hun kind niet konden zien, helikopters die boven de huizen hingen en de aanhouding van de verdachte: het gaf de mensen die het van nabij meemaakten een gevoel van onveiligheid, zegt Jytte Reichert van Slachtofferhulp Nederland, dat in de buurthuizen aanwezig was.
Omwonenden konden hun verhaal kwijt en ze konden de gebeurtenissen van zich af praten. ,,Je merkt dat het mensen bezighoudt”, aldus Reichert. ,,We zien gevoelens van angst en onrust. Het is goed dat mensen ergens binnen konden stappen en andere mensen konden zien en spreken. Dat is toch laagdrempeliger dan eenzelfde gesprek via de telefoon voeren.''
'Geen relatie tussen hoofdverdachte en slachtoffers'
Het Openbaar Ministerie (OM) maakte dinsdagochtend bekend dat het nog geen enkele relatie heeft gevonden tussen de hoofdverdachte en de slachtoffers van de dodelijke schietpartij in Utrecht.
Vanwege de aard van de daad en een briefje dat is gevonden in de vluchtauto houdt het OM ‘ernstig rekening’ met de mogelijkheid dat de schutter maandag vanuit een terroristisch motief handelde. Andere motieven worden echter nog niet uitgesloten.
Gökmen T., de vermoedelijke schutter, werd maandagavond opgepakt bij een inval in een pand aan de Oudenoord, een straat aan de noordwestkant van het centrum van Utrecht. Later op de avond werden nog twee verdachten aangehouden, maar die zijn inmiddels vrijgelaten nadat vast is komen te staan dat ze niks met de schietpartij te maken hadden.