De protestacties van demonstranten die bezorgd zijn over de democratie in Hongkong, beginnen flinke gevolgen te krijgen voor de economie. Rijke ondernemers in Hongkong vinden dat het zo langzamerhand wel genoeg is geweest.
Het verzet van actievoerders tegen wat zij zien als een sluipende inbreuk van de Chinese regering in Peking op de autonomie van Hongkong, houdt al tien weken aan. Straten worden regelmatig geblokkeerd, het vliegverkeer raakt ontregeld en de beurs van Hongkong is in mineur.
Miljardair en vastgoedondernemer Peter Woo vindt het tijd voor een adempauze. “Het is tijd om goed na te denken”, schreef Woo eerder deze week in het Hong Kong Economic Journal, zo meldde persbureau Bloomberg. “Deze beweging heeft zich gericht tegen de uitleveringswet en op dat vlak heeft de regering geluisterd. Dus dat punt is gemaakt.”
In juli trokken duizenden demonstranten de straat op, in reactie op het voornemen van het lokale bestuur in Hongkong om een nieuwe wet aan te nemen voor het uitleveren van mensen aan onder meer China. De protesten hebben inmiddels een breder karakter gekregen en richten zich tegen het optreden van de politie in Hongkong en op democratische hervormingen in bredere zin.
Miljardairs in Hongkong zien vermogen krimpen
Volgens Bloomberg is de waarde van het vermogen van vastgoedtycoon Woo met pakweg 1 miljard dollar gedaald sinds de start van de protesten en bedraagt zijn vermogen nog zo’n 11 miljard dollar. Woo is de op zeven na rijkste persoon in Hongkong en is niet de enige die kritiek heeft op de demonstranten.
De eigenaar van de Hongkongse luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific liet ook een verklaring uitgaan, waarin deze opriep om de “illegale en gewelddadige acties” te beëindigen.
Een andere vastgoedontwikkelaar uit Hongkong, Sun Hun Kai Properties, keurt de protesten ook af. Dit bedrijf is in handen van de familie Kwok, met een geschat vermogen van ruim 40 miljard dollar de op twee na rijkste familie van Azië, volgens zakenblad Forbes.
“De recente reeks van gewelddadige acties tasten de rechtsstaat aan, zijn schadelijk voor de economie van Hongkong en hebben grote gevolgen voor het dagelijks leven van burgers”, aldus Sun Hung Kai Properties in een verklaring.
Miljardairs uit Hongkong zijn relatief gevoelig voor schommelingen van de beurs, omdat ze vaak een fors deel van hun vermogen hebben zitten in beursgenoteerde vastgoedbedrijven. Afgelopen jaar zakte het vermogen van de rijkste personen in Hongkong gemiddeld met 13 procent, tegen een gemiddelde waardedaling van 3 procent bij de superrijken wereldwijd, aldus een rapport van adviesbureau Capgemini.
Donderdag kondigde het lokale bestuur in Hongkong aan de economie te gaan steunen met extra maatregelen. De groeiverwachting voor dit jaar is neerwaarts bijgesteld van plus twee tot drie procent, naar nul tot één procent.
Intussen houdt China militaire oefeningen aan de grens met Hongkong met als impliciete dreiging een ingreep van het Chinese leger in Hongkong. Vraag is uiteraard of het zover gaat komen. De Amerikaanse president Donald Trump zinspeelde er donderdag op dat hij een ontmoeting wil met de Chinese president Xi Jinping.
I know President Xi of China very well. He is a great leader who very much has the respect of his people. He is also a good man in a “tough business.” I have ZERO doubt that if President Xi wants to quickly and humanely solve the Hong Kong problem, he can do it. Personal meeting?
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 14, 2019
Trump probeert te kijken of het mogelijk is om toch nog tot een nieuwe handelsdeal met China te komen en heeft zich tot nu toe gematigd uitgelaten over de demonstraties in Hongkong.