Vivat, het vroegere SNS Reaal, gaat honderden banen schrappen

Verzekeraar Vivat, het vroegere Reaal, schrapt de komende drie jaar tussen de 900 en 1200 arbeidsplaatsen. Dat maakte het bedrijf, dat vorig jaar werd overgenomen door de Chinese branchegenoot Anbang, maandag bekend.

Foto: ANP

Verzekeraar Vivat, het vroegere Reaal, schrapt de komende drie jaar tussen de 900 en 1200 arbeidsplaatsen, op een totaal van 3500. Dat maakte het bedrijf, dat vorig jaar werd overgenomen door de Chinese branchegenoot Anbang, maandag bekend.

Vivat wil de organisatie minder complex maken en sterker inzetten op digitalisering. De banen verdwijnen verspreid over de hele onderneming. De ingreep is bedoeld om de verzekeraar wendbaarder te maken met het oog op de toekomst.

Kosten flink hoger dan bij concurrentie

Probleem bij Vivat is dat de kosten circa 30 procent hoger liggen dan bij de concurrentie. Op meerdere afdelingen wordt nu hetzelfde werk gedaan voor verschillende merken. Bij Vivat horen onder meer pensioenverzekeraar Zwitserleven, schade- en levensverzekeraar Reaal en pechhulpservice Route Mobiel.

De nieuwe Chinese eigenaar heeft na de overname de verzwakte balans versterkt met een kapitaalinjectie van 1,35 miljard euro. Het was hard nodig de buffers waarmee de verzekeraar financiële tegenvallers kan opvangen, te verhogen. Daardoor is de onderneming ,,in rustiger vaarwater” beland en kan zij toekomstplannen gaan maken.

Anbang nam Vivat vorig jaar voor 1 euro over van de Nederlandse overheid. Die had het verzekeringsbedrijf in handen toen zij zich begin 2013 genoodzaakt zag SNS Reaal te nationaliseren. De bank en verzekeraar was door aanhoudende verliezen bij zijn vastgoeddivisie in grote financiële moeilijkheden geraakt.

CNV sociaal plan verlengen

Voor vakbond CNV komt de reorganisatie niet als een verrassing. ,,We wisten al langer dat er een reorganisatie aan zat te komen, maar toch dit is een heftige boodschap. Het gaat om bijna een derde van het huidige personeelsbestand'', reageert CNV-bestuurder Jolien Dekker.

,,We weten dat het niet goed gaat met Vivat en we realiseren ons dat er iets moet gebeuren”, zegt Dekker. ,,Maar deze reorganisatie heeft een enorme impact voor zeer veel werknemers. Vivat zal voor een goed vangnet moeten zorgen.''

Omdat de reorganisatie drie jaar in beslag neemt, wil CNV dat het huidige sociaal plan, dat eind dit jaar afloopt, voor een langere periode wordt verlengd. Dat zorgt volgens Dekker voor gelijke behandeling van alle boventalligen. ,,Het kan niet zo zijn dat werknemers die nog dit jaar Vivat moeten verlaten, onder een betere regeling vallen dan collega’s die in 2017 of 2018 moeten vertrekken'', zegt ze.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl

Meer