In het openbaar zijn Angela Merkel en Jean-Claude Juncker elkaars beste vrienden, maar achter de schermen zijn ze elkaars “beste vijanden”, aldus het Duitse boulevardblad Bild. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Heult de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, met de Grieken? Dat vraagt Bild zich verbouwereerd af. Volgens Duitslands populairste tabloid zou in de wandelgangen in Berlijn gefluisterd worden dat Juncker met de Grieken sympathiseert. Inderdaad, Jean-Claude Juncker, die als eurogroepvoorzitter tussen 2010 en 2012 de Grieken nog met het mes op de keel hele zware bezuinigingen oplegde.
De Duitse kanselarij zou uitermate boos zijn op Juncker omdat hij Europa’s grootste begrotingszondaar – Frankrijk – van de Europese Commissie uitstel van executie heeft gegeven. Frankrijk krijgt twee jaar extra de tijd om het begrotingstekort te verlagen naar 2 procent. En ook dat is opvallend, want bondskanselier Merkel toonde op woensdag nog begrip en steun voor het verschuiven van de begrotingsdeadline voor Frankrijk.
De “misleidende” Juncker zou er een “dubbele agenda” op na houden en als verstokte federalist steeds meer macht naar Brussel toe trekken, wat Berlijn nu juist nou net niet wil. In het openbaar zijn Merkel en Juncker elkaars beste vrienden, maar achter de schermen zijn ze elkaars “beste vijanden”, aldus Bild.
2. Auw, dat doet pijn. De Duitse energiereus E.On heeft volgens de krant Handelsblatt vorig jaar een verlies geleden van 3 miljard euro. Dat zou overigens kleiner zijn dan het nettoverlies van 5 miljard euro over 2013, toen E.On miljarden euro’s moest afschrijven op verliesgevende conventionele energiecentrales.
Duitse energiemaatschappijen hebben het al jaren lang erg zwaar. De maatschappijen moesten miljarden euro’s afschrijven toen bondskanselier Merkel in 2011 naar aanleiding van de kernramp in Fukushima besloot de Duitse kerncentrales te laten ontmantelen. Daarnaast zijn veel conventionele energiecentrales van de maatschappijen verliesgevend vanwege het steeds grotere aanbod van goedkope gesubsidieerde duurzame energie. Dan is er ook nog de toenemende thuisproductie: huishoudens en andere partijen die met zonnepanelen zelfvoorzienend in energie zijn en hun energieoverschot op het net dumpen.
3. De ECB heeft bij het rentebesluit zoals verwacht geen wijzigingen aangekondigd, en het wachten is nu op de persconferentie met ECB-president Mario Draghi en zijn toelichting over het in januari aangekondigde obligatieaankoopprogramma van 1,1 biljoen euro (QE).
De vraag die centraal staat is welke prijs Draghi bereid is te betalen voor de obligaties. Beleggers hebben al meer dan een jaar lang obligaties gehamsterd, waardoor de prijs die Draghi moet betalen voor de obligaties heel erg hoog is. Daarnaast is de berichtgeving in de media over de bereidheid van obligatiehouders om aan Draghi te verkopen tamelijk eenduidig: weinig partijen zijn van plan hun stukken te verkopen. Deze groep doemdenkende obligatiehouders verwacht dat Draghi met QE nog geen deuk in een pakje boter kan slaan en dat het programma weinig groei of inflatie zal opwekken. En als nou een hele grote groep obligatiehouders denkt dat QE niets uithaalt en dat prijzen blijven dalen, zal de animo om te verkopen laag zijn.
Deze obligatiehouders hebben waarschijnlijk obligaties met een relatief hoge rentecoupon. En iedereen weet dat vanwege de bezuinigingsdrift in de eurozone overheden steeds minder nieuwe staatsleningen uitgeven. Deze schaarste aan nieuwe staatsleningen in combinatie met sombere verwachtingen over de economie en inflatie drijft de prijs van de obligaties alleen maar verder op. En als de prijs van obligaties stijgt, daalt de effectieve rente en wordt deze in het geval van de eurozone negatief.
Anderzijds is het zo dat als Draghi obligatiehouders er van weet te overtuigen dat QE gaat werken, de animo om te verkopen geleidelijk aan zal toenemen. Verwacht dus vandaag een peptalk van Draghi over de QE en de economie. En vooral een Draghi die stilzwijgend hoopt dat inflatie de bodem heeft bereikt en geleidelijk weer begint aan te trekken. Want obligatiehouders zullen er als de kippen bij zijn om te verkopen als er wél inflatie op komst is.
4. Digitaal beveiliger Gemalto heeft zich niet uit het veld laten slaan door negatieve berichtgeving dat het computernetwerk van het beveiligingsbedrijf in 2010 en 2011 gehackt zou zijn door de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten met als doel encryptiecodes voor simkaarten te stelen. Gemalto heeft het dividend over 2014 met 10 procent verhoogd naar 0,42 euro per aandeel, wat 3 eurocent hoger dan verwacht is.
5. Duitsland heeft een pond vlees uit Griekenland gekerfd sinds de crisis in 2010 in dat Zuid-Europese land losbrak. Duitsland, dat van alle eurolidstaten de grootste bijdrage levert aan de Griekse noodleningen, heeft sinds 2010 360 miljoen euro aan rente gevangen van Griekenland, meldt de Rheinische Post. De komende jaren verwacht Duitsland slechts 20 miljoen euro aan rente te ontvangen omdat inmiddels de rente op de noodleningen is verlaagd.
6. Vanochtend is de kans dat de Franse president Hollande niet terugkeert in het Élysée na de presidentsverkiezingen van 2017 een klein beetje toegenomen. Volgens statistiekbureau Insee steeg de werkloosheid in Frankrijk -- exclusief de overzeese gebieden -- in het vierde kwartaal naar 10,0 procent, van 9,9 procent in het derde kwartaal. Hollande heeft beloofd de eer aan zichzelf te houden en zich niet herverkiesbaar te stellen als de werkloosheid aan het einde van zijn eerste termijn niet is gedaald. Tijdens zijn aantreden in 2012 bedroeg de werkloosheid 9,7 procent.
7. Het Centraal Planbureau heeft vanochtend de groeiramingen voor Nederland verhoogd vanwege sterkere binnenlandse vraag. Dit jaar rekent het CPB op groei van 1,7 procent in plaats van de 1,5 procent groei uit de decemberraming. Volgend jaar zou de groei wat sterker moeten zijn met 1,8 procent. Dat lijkt leuk en aardig, maar heel denderend zijn die cijfers niet. De Nederlandse economie kan in potentie met iets meer dan 2 procent per jaar groeien. De enorme onderbezetting van de economie blijft hierdoor bestaan, ondanks de bodemrente en de bakken met geld die de ECB er tegen aan gooit.
8. De stemming op Europese beurzen in aanleiding naar de persconferentie met ECB-president Draghi is positief; vandaag kan er voor de tweede dag op rij hoger worden gesloten. De AEX heeft inmiddels de verliezen van maandag en dinsdag ruimschoots goed gemaakt en staat op een weekwinst van bijna 1 procent.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl