De VVD heeft een opmerkelijke video gemaakt over de omstreden Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie, die sinds 1 mei de VAR vervangt en schijnzelfstandigheid tegen moet gaan.
De nieuwe wet zorgt ervoor dat grote bedrijven huiverig zijn om zzp’ers in te huren, omdat opdrachtgevers zeker willen weten dat een zelfstandige op papier ook echt ondernemer is. Maar die zekerheid is er vaak niet doordat onduidelijk is waar de Belastingdienst precies op gaat letten.
Als de fiscus oordeelt dat er sprake is van een fictieve dienstbetrekking, moet de opdrachtgever toch loonheffing en sociale premies afgedragen. Dat risico willen bedrijven niet lopen.
Wiebes to the rescue
Oppositiepartijen zijn al langer kritisch op de Wet DBA en werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO ZZP zegden vorige week het vertrouwen op in de regeling. Aan VVD-staatssecretaris Eric Wiebes de taak om een oplossing te vinden.
“Kan staatssecretaris Eric Wiebes de zorgen van een miljoen zzp’ers wegnemen? Ja, dat kan hij”, schrijft de VVD op Facebook.
"Er was veel zorg en onzekerheid over de wet DBA. Maar dat moet verdwijnen", vertelt Wiebes in de camera. "Het was zorg over werk en over inkomen en dat kunnen ondernemers er echt niet bij hebben."
Daarbij geen woord over wie de zorgen heeft veroorzaakt: diezelfde Wiebes.
Ellen Bijsterbosch, secretaris van D66 Utrecht, vat het filmpje samen met deze tweet:
"Hoi, ik ben van de VVD. Ik leg een drol in je bed, maar ik ruim hem daarna weer op, oké? Vind je mij niet top?" https://t.co/B6BH8QSN1E
— Ellen Bijsterbosch (@EllenBijster) 25. November 2016
Wiebes zegt dat de wet wordt uitgesteld tot 1 januari 2018, zoals hij vorige week al aankondigde. Daarmee tilt hij het heikele dossier over de verkiezingen van maart 2017 heen.
Echte kwaadwillenden aanpakken
"We wilden schijnzelfstandigheid tegengaan. Dat lukt op zich, maar doordat de arbeidswet verouderd is zijn we ook echte zelfstandigheid aan het tegengaan. En dat is niet de bedoeling. Daarom zetten we dit nu even on hold", aldus Wiebes.
Opdrachtgevers en opdrachtnemers hoeven zich volgens de staatssecretaris tot 2018 geen zorgen te maken. "Geen boetes. Geen naheffingen over die periode. Ze kunnen gewoon aan het werk, en in die tussentijd gaan we eerst de knelpunten aanpakken."
Wiebes wil alleen handhaven bij "echte kwaadwillenden". "Dan gaat het echt om een handjevol opdrachtgevers, soms al jaren bekend bij de Belastingdienst, die echt gewoon kwaadwillend de regels overtreden. De gewone zzp'er hoeft zich daar geen zorgen over te maken."
Uit de hand gelopen
Kamerleden Steven van Weyenberg (D66) en Pieter Omtzigt (CDA) hebben vragen gesteld aan Wiebes over het filmpje. Ze vragen zich onder meer af of Wiebes een officieel kabinetsstandpunt vertegenwoordigt "waar burgers (en dan met name ZZP'ers en opdrachtgevers) rechten en rechtszekerheid aan kunnen ontlenen".
Van Weyenberg noemde het eerder goed dat Wiebes actie onderneemt. "Maar hij had eerder moeten luisteren naar de kritiek. Het is uit de hand gelopen", zei hij tegenover het Financieele Dagblad.