- De Nederlandse inflatie is in juni weer boven de 3 procent uitgekomen op jaarbasis.
- Vooral voedingsprijzen stegen afgelopen maand relatief hard, met een plus van 4,4 procent op jaarbasis.
- Energieprijzen stegen ook en lieten een plus van gemiddeld 3,4 procent zien.
- Lees ook: ECB-bestuurder waarschuwt dat hardnekkigheid inflatie wordt onderschat
De inflatie in Nederland is in juni gestegen naar 3,2 procent op jaarbasis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een snelle raming. In mei en april lag de inflatie nog op 2,7 procent.
Volgens het CBS is de gestegen inflatie onder meer het gevolg van hogere prijzen voor voedings- en genotmiddelen. Prijzen voor voeding, dranken en tabak lagen in juni gemiddeld 4,4 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.
De prijzen van energie (inclusief motorbrandstoffen) stegen in juni met 3,4 procent op jaarbasis. Die stijging was iets minder sterk dan de plus van 4 procent in mei.
De Nederlandse inflatie op basis van de Europese geharmoniseerde rekenmethode was in juni 3,4 procent, tegen 2,7 procent in mei. Die rekenmethode is net iets anders dan die van het CBS. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.
Later op de dag komt het Europese statistiekbureau Eurostat met cijfers over de inflatie in de eurozone. Die bedroeg in mei 2,6 procent.
ECB-president Lagarde: volgende renteverlaging kan op zich laten wachten
De inflatie speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB verlaagde vorige maand voor het eerst sinds 2019 de rente in het eurogebied.
De ECB heeft echter meer tijd nodig om te concluderen dat de inflatie goed op weg is naar de beoogde 2 procent. Gunstige economische ontwikkelingen wijzen erop dat nieuwe renteverlagingen niet dringend zijn, zei ECB-president Christine Lagarde maandag tijdens een ECB-forum in het Portugese Sintra..
"Het zal enige tijd duren voordat we voldoende gegevens hebben verzameld om er zeker van te zijn dat het risico op een inflatie boven de doelstelling voorbij is", zei ze maandag. "De sterke arbeidsmarkt betekent dat we de tijd kunnen nemen om nieuwe informatie te verzamelen."
De opmerkingen van Lagarde suggereren dat de ECB de rentetarieven onveranderd laat als de centrale bank later deze maand bijeenkomt. Beleggers kijken sinds de eerste renteverlaging in juni uit naar uitspraken van Lagarde om een indicatie te krijgen van hoe snel de tarieven omlaaggaan.
In haar toespraak wordt de politieke situatie in haar thuisland Frankrijk niet genoemd en wordt ook niet duidelijk welke koers de ECB precies volgt. Lagarde herhaalde dat ze beslissingen neemt zodra er cijfers binnenkomen.
Het is niet duidelijk of de politieke commotie in Frankrijk het monetair beleid beïnvloedt. Vorige maand riep president Emmanuel Macron parlementsverkiezingen uit in het land en zondag werd bekend dat de radicaal-rechtse partij van Marine Le Pen de eerste ronde daarvan gewonnen heeft.