,,De AEX begint 1 punt hoger in navolging van de positieve stemming in Azië en New York. De rally duurt voort. De hoop op een deal over de aanpak van het begrotingstekort in de VS waarmee de fiscal cliff wordt vermeden blijft de stemming ondersteunen. Verder is het wachten op het rentebesluit van de Fed”, aldus marktanalist Martijn Weller van IG Netherlands.

De Amerikaanse centrale bank maakt later op de dag de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering bekend. Verwacht wordt dat de Federal Reserve (Fed) daarbij een nieuw programma voor de aankoop van obligaties aankondigt.

Nederlandse bankensector

De vooruitzichten voor de Nederlandse bankensector blijven volgens kredietbeoordelaar Moody’s negatief. Moody’s is niet alleen negatief over de vooruitzichten voor de Nederlandse banken. Het ratingbureau heeft dezelfde visie op banken in onder meer Duitsland, Frankrijk, België, Italië, Spanje en Groot-Brittannië.

De beurzen in het Verre Oosten lieten woensdag winsten zien. De succesvolle raketlancering van Noord-Korea had weinig impact op de markten. In Tokio eindigde de Nikkei 0,6 procent hoger onder aanvoering van de Japanse technologiebedrijven.

Dow Jones

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten dinsdag met winst. Sterke technologiefondsen en de hoop op een oplossing van het Amerikaanse begrotingsprobleem stuwden de koersen. De Dow-Jonesindex eindigde 0,6 procent hoger op 13248,44 punten. De S&P 500 klom 0,7 procent tot 1427,84 punten. Technologie-index Nasdaq won 1,2 procent tot 3022,30 punten.

De Europese beurzen boekten eerder op de dag bescheiden winsten. De stemming werd gesteund door een onverwachte stijging van het Duitse beleggersvertrouwen. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,4 procent hoger op 344,12 punten. De MidKap-index klom eveneens 0,4 procent tot 529,74 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,9 en 0,8 procent. Londen won 0,1 procent.

De euro was woensdag voorbeurs 1,3005 dollar waard, tegen 1,2990 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 85,92 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl