Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens in Nederland is in het tweede kwartaal met 1,6 procent toegenomen in vergelijking met een jaar eerder, vooral dankzij een stijging van de cao-lonen van werknemers. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Te zien in onderstaande tabel is dat het netto reëel beschikbaar inkomen alweer voor de zevende achtereenvolgende maand groeit, sinds een dipje in 2022.

CBS

De totale beloning van werknemers groeide met 7,2 procent. Het aantal banen van werknemers nam met 0,7 procent toe en de cao-lonen waren 6,4 procent hoger. Bij het berekenen van het reëel beschikbaar inkomen wordt het netto beschikbaar inkomen gecorrigeerd voor prijsstijgingen.

Verder nam het totaal aan ontvangen uitkeringen met 7,2 procent toe. Dat komt volgens het CBS vooral doordat uitkeringen vaak zijn gekoppeld aan het minimumloon, dat ten opzichte van een jaar eerder met bijna 7 procent toenam.

Hypotheekschuld neemt toe

De hypotheekschuld groeide met 9,2 miljard euro ten opzichte van een kwartaal eerder, naar 870,7 miljard euro. De hypotheekschuld loopt sterker op dan vorig jaar doordat de huizenprijzen in het tweede kwartaal hoger lagen dan een jaar eerder en er meer woningen werden verkocht, stelt het CBS.

Opvallend is dat de hypotheekschuld als percentage van het bbp juist afnam; van 79,5 procent in het eerste kwartaal naar 79,2 procent in het tweede kwartaal van dit jaar. Dit komt doordat de economie nominaal harder groeide. Nederland zit hiermee op het laagste percentage sinds het derde kwartaal van 2001.

In onderstaande grafiek zie je de ontwikkeling van de hypotheekschuld als percentage van het bbp sinds het begin van deze eeuw.

CBS

LEES OOK: Vakbond CNV zet in op loonsverhogingen tot 6% en wil ook kortere werkweek