De wens van de PvdA om te nivelleren krijgt toch gehoor, via het beperken van de algemene arbeidskorting voor hogere inkomens.

Dat stellen diverse kranten donderdag, waaronder De Volkskrant en Het Financieele Dagblad, op basis van bronnen in Den Haag.

Afgelopen jaar verslikte het kabinet Rutte II zich bijna in het plan om inkomenspolitiek te voeren via het sterker inkomensafhankelijk maken van de zorgverzekering. Die maatregel werd afgeblazen.

Meer belasting hogere inkomens

Bij de nieuwe plannen voor Prinsjesdag staat een afbouw van de zogenoemde algemene heffingskorting voor hogere inkomens op de rol. Hogere inkomens die
onder het 52-procentstarief vallen (inkomen boven 55.991 euro) zouden volgen het FD vanaf 2015 te maken krijgen met een gefaseerde afbouw van dit belastingvoordeel, wat uiteindelijk netto zo’n 2000 euro per jaar kan schelen.

In 2014 zou het fiscale voordeel van de arbeidskorting voor werkenden wel omhoog gaan. Dit moet volgens De Volkskrant een voordeel opleveren van 20 euro per maand voor werknemers met een modaal inkomen van 33 duizend euro. Dit zou oplopen tot 65 euro per maand in 2017.

Eigen risico zorg niet inkomensafhankelijk

Mensen met een hoog inkomen zullen in de toekomst niet meer hoeven te betalen aan hun eigen risico in de zorg, dan mensen met een laag inkomen. De coalitie van VVD en PvdA schreef in het regeerakkoord nog dat het eigen risico inkomensafhankelijk zou moeten worden, maar ziet daar nu toch vanaf, meldden bronnen in politiek Den Haag woensdag, aldus persbureau ANP.

Het besluit wordt op Prinsjesdag officieel bekendgemaakt. De coalitie ziet af van het inkomensafhankelijke eigen risico, omdat de uitvoering lastig is. Zorgverzekeraars zouden namelijk inzage moeten hebben in het loon van de verzekerden om de hoogte van de premie te bepalen.

Het eigen risico blijft dus 350 euro per jaar. Wel zal het worden aangepast aan de inflatie. Lage inkomens worden gecompenseerd via de zorgtoeslag en hogere inkomens gaan meer belasting betalen. Dat laatste gebeurt door het schrappen van de algemene heffingskorting voor deze groep. Volgens het regeerakkoord zouden hogere inkomens een hoger eigen risico (595 euro) krijgen dan laagbetaalden (180 euro).

De plannen vielen bij D66 en GroenLinks niet in goede aarde. ,,Er blijft weinig over van de doelstelling van eerlijk delen uit het regeerakkoord'', aldus Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks. En Wouter Koolmees van D66: ,,Het kabinet kiest er steeds voor om de belasting van werkenden te verhogen. Hierdoor wordt werken onaantrekkelijk. Die keuze is sowieso niet verstandig, maar al helemaal niet tijdens een economische crisis met oplopende werkloosheid.''

Bezuiniging zzp'ers op de helling

Verder werd woensdag door Haagse bronnen gemeld dat de geplande bezuiniging van 500 miljoen euro op kleine zelfstandigen van de baan is. De coalitie was van plan de zelfstandigenaftrek te schrappen, maar ziet daar nu vanaf. Tienduizenden mensen tekenden al een petitie tegen dit plan en organisaties als FNV Zelfstandigen, Stichting ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en Platform Zelfstandige ondernemers verzetten zich al tegen het voornemen van het kabinet.

Het kabinet wil nu op een andere manier 300 miljoen euro bezuinigen. Dat zou moeten gaan via fiscale regelingen voor ondernemers, maar details over deze plannen zijn nog niet bekend. Mogelijk worden bestaande regelingen uitgekleed.

De plannen van het kabinet voor 2014 komen officieel op Prinsjesdag pas naar buiten. Dan moet precies duidelijk worden hoe premier Mark Rutte 6 miljard euro aan bezuinigingen wil doorvoeren. Veel van de maatregelen zijn inmiddels echter al bekend of uitgelekt.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl