Huishoudens moeten voor 2025 rekeningen houden met hogere energiekosten. Voor iedereen geldt dat de vaste kosten van het netbeheer omhoog gaan. Daarnaast verhogen diverse energieleveranciers de variabele tarieven per 1 januari.

Huishoudens gaan volgend jaar fors meer betalen aan hun energienetbeheerder. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de tarieven van de regionale netbeheerders en hoogspanningsnetbeheerder TenneT voor het jaar 2025 officieel vastgesteld. Deze gaan zoals op Prinsjesdag al voorspeld circa 11 procent omhoog. Voor een gemiddeld huishouden betekent dat een stijging van zo’n 60 euro per jaar.

De netbeheerkosten maken onderdeel uit van ieders algehele energierekening. Deze kosten gaan omhoog omdat netbeheerders forse investeringen moeten doen in verzwaring van hun netten. Voor de energietransitie moet vooral het stroomnet flink worden verzwaard. Door wind- en zonneparken wordt steeds meer stroom geproduceerd. Tegelijkertijd zit het net op veel plekken in het land vol, waardoor bedrijven moeten wachten voor ze een aansluiting kunnen krijgen.

Omdat bedrijven en huishoudens zelf niet kunnen kiezen tussen netbeheerders, maar gebonden zijn aan de in hun regio actieve partij, stelt de ACM de netbeheertarieven jaarlijks vast.

In 2025 betalen alle afnemers van de regionale elektriciteits- en gasnetten in totaal ongeveer 7,9 miljard euro aan transportkosten voor hun stroom en gas. Afnemers van het hoogspannings- en extrahoogspanningsnet van TenneT betalen volgend jaar bij elkaar zo'n 2,6 miljard euro.

Variabele prijzen gas en stroom omhoog per 1 januari 2025

Woensdag maakten de drie grootste energieleveranciers op de Nederlandse markt bekend dat de variabele tarieven voor gas en stroom per 1 januari 2025 omhoog gaan. Wie prijzen niet voor langere tijd heeft vastgezet, gaat dat merken in de portemonnee.

Klanten bij Vattenfall, die per 1 januari een nieuw tarief ontvangen, gaan 1,3973 euro per kubieke meter gas betalen, vergeleken met het oude tarief van 1,3316 euro. Voor elektriciteit gaan zij 0,2806 euro per kilowattuur stroom betalen. Dit was 0,2673 euro. Deze nieuwe tarieven gelden voor ongeveer de helft van de klanten met een variabel contract. De vaste leveringskosten van stroom en gas blijven gelijk. Voor stroom is dit 7,99 euro per maand en voor gas 5,99 euro per maand.

Essent verhoogt de variabele tarieven voor gas vanaf volgend jaar met 2 cent naar 1,3920 euro per kuub. Het nieuwe tarief voor stroom blijft nagenoeg gelijk op 0,2946 euro. De vaste leveringskosten stijgen met 1 euro per maand voor zowel gas als stroom. Het vastrecht bedraagt daardoor voortaan 5,99 euro voor gas en 9,99 euro voor stroom. De nieuwe tarieven gelden voor bijna 1 miljoen huishoudens.

Bij Eneco gaat het variabele tarief voor gas omhoog, van 1,34892 euro per kuub, naar 1,37799 euro. Het stroomtarief gaat iets omlaag, van 0,31224 euro per kilowattuur, tot 0,30549 euro. De vaste leveringskosten blijven gelijk: gas blijft 7,99 euro per maand en elektriciteit 8,99 euro.

Je ziet hier dat de variabele gasprijzen met tussen de 2 cent en 7 cent per kuub omhoog gaan en dat de variabele stroomkosten niet of minder sterk stijgen.

Als je uitgaat van gemiddelde 5 cent per kuub hogere stroomprijzen en een gemiddeld jaarverbruik van 1.200 kuub gas, betekent dit een stijging van de verbruikskosten met 60 euro. Samen met de hogere netbeheerkosten zit je dan al op 120 euro aan extra kosten voor de energierekening, ofwel een tientje per maand.

LEES OOK: Blik op je Geld in november: flinke stijging gasprijs, inflatie blijft spaarders dwarszitten