In Nederland krijgen jongeren van 21 jaar binnenkort hetzelfde minimumloon als volwassenen. In Groot-Brittannië speelt een soortgelijke kwestie: daar is het minimumloon verhoogd, en nu houden bedrijven extraatjes voor het personeel in.

De jongerenafdeling van vakbond FNV, Young & United, voert er al lange tijd fel campange voor: een hoger minimumloon voor jongeren. Zo trok een vakkenvuller van Albert Heijn op de aandeelhoudersvergadering van Ahold vorig jaar zijn pak half uit, omdat hij het niet kon betalen.

De vakkenvuller rekende voor dat de topman in 2013 3,7 miljoen euro verdiende, omgerekend zo’n 1.600 euro per uur. “Ik verdien 5,96 euro per uur”, aldus de vakkenvuller. “Om uw loon van één jaar te evenaren moet ik 299 jaar werken, fulltime. Ja, u hoort het goed, 299 jaar.”

Iets meer dan een jaar later lijkt de campagne van Young & United zijn vruchten af te werpen. Minister Asscher van Sociale Zaken kondigde donderdag aan dat jongeren vanaf 21 jaar hetzelfde minimumloon gaan verdienen als volwassenen. Maar Young & United wil meer: het minimumloon moet ook voor werknemers vanaf 18 jaar gelden.

Op het afschaffen van het jeugdloon is flink wat kritiek. Want het wordt flink duurder voor bedrijven om jongeren aan te nemen. Doen ze dat dan nog wel?

Geen fooi, niet meer gratis eten

In Groot-Brittannië speelt een soortgelijke casus: daar is het minimumloon omhoog geschroefd. Dat geldt voor werknemers van 25 jaar en ouder, maar leidt tot soortgelijke problemen Onder meer restaurants zijn niet blij met de verhoging - die hebben flink wat personeel achter de bar en in de keuken dat het minimumloon krijgt.

Het Italiaanse restaurantketen Zizzi gaat daarom per 1 april de fooien inhouden om de verhoging van het minimumloon te kunnen betalen, meldt Financial Times. Daarnaast kon het personeel tot nu toe altijd gratis eten, maar dat wordt beperkt tot een pizza magherita of een bord spaghetti.

Zizzi is niet het enige bedrijf dat heeft besloten de verhoging van het minimumloon te bekostigen door extraatjes voor personeel te schrappen. Zo betaalt Tesco werknemers die op zondag werkten niet meer het dubbele, maar anderhalf keer het normale loon. Caffè Nero kregen altijd een gratis broodje, maar ook dat wordt geschrapt.

In Nederland hoopt het kabinet te voorkomen dat jongeren minder snel worden aangenomen door een compensatieregeling. Onder meer de loonkostensubsidie wordt verruimd.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl