- Juist nu veel bedrijven kampen met personeelstekorten, is sprake van een sterke daling van het welzijn van werknemers, waarschuwen economen van ABN AMRO.
- Op basis van 89 variabelen concluderen de economen dat het welzijn van werknemers vorig jaar met 2 procent afnam.
- De combinatie van een economische opleving en stijgende personeelstekorten leidt tot meer stress, burn-out klachten en een hoger ziekteverzuim.
- Lees ook: Bijna een derde meer ziekteverzuim dan voor corona – personeelstekorten leggen extra druk op personeel
Juist nu veel bedrijven kampen met personeelstekorten, is sprake van een sterke daling van het welzijn van werknemers. Daarvoor waarschuwen economen van ABN AMRO in de Welzijnsmonitor, waarin het welzijn van Nederlandse werknemers is onderzocht.
“De werkdruk is gestegen, burn-outklachten liggen weer op het niveau van vóór corona en de loonkloof tussen de werkvloer en de top neemt toe”, zo wordt opgesomd door deskundigen van de bank.
De economen keken in totaal naar 89 variabelen en concluderen op basis daarvan dat het welzijn van werknemers vorig jaar met 2 procent afnam.
Vooral de werk-privébalans liep bij veel mensen uit de pas. Ook ging het minder met de gezondheid, wat in de gebruikte methode eveneens zwaar weegt bij het vaststellen van het welzijnsniveau.
Uit het onderzoek wordt volgens de bank duidelijk zichtbaar wat een economische opleving in combinatie met personeelstekorten doet met werknemers. Deskundigen van ABN AMRO zien daarbij een vicieuze cirkel. "Waar krapte op de werkvloer is, ervaren meer medewerkers een grotere druk, waardoor ook zij zich eerder ziek melden. Als het ziekteverzuim toeneemt, wordt de druk op andere collega’s groter, waardoor ook zij snel tegen grenzen aanlopen en de kans op burn-outklachten groeit."
ABN AMRO-econoom Sonny Duijn wijst erop dat het welzijn van werknemers belangrijk is voor het aantrekken en vasthouden van personeel. "Minder aandacht voor welzijn heeft daarom niet alleen gevolgen voor werknemers, maar ook voor de continuïteit of zelfs het voortbestaan van een bedrijf." Hij raadt werkgevers aan om net zulke harde doelen te stellen voor welzijn als voor de financiën van hun onderneming.