• Een Spaanse gemeente-ambtenaar werd jarenlang overbelast, omdat vacatures van collega’s niet werden ingevuld.
  • De man stapte naar de rechter en kreeg een schadevergoeding van 150.000 euro toegekend.
  • De gemeente Leon krijgt van de rechter het verwijt jarenlang passief te zijn gebleven bij het verlichten van de hoge werkdruk.
  • Lees ook: Dit zijn 3 manieren om gelukkiger te worden op je werk

Een Spaanse ambtenaar die werkzaam was voor de gemeente van de stad Leon moest als jurist werk voor drie doen. De 66-jarige man stapte uiteindelijke naar de rechter vanwege de extreme werkdruk. Met succes, want hij krijgt een schadevergoeding van 150.000 euro, zo meldt de Spaanse krant El Pais.

De jarenlange hoge werkdruk van de gemeenteambtenaar die 43 jaar in dienst was, begon in 2014. In dat jaar viel een collega-jurist uit, die niet werd vervangen. Het werk stapelde zich in de daarop volgende jaren op, totdat de ambtenaar in 2022 zelf met ziekteverlof ging.

De rechter is meegegaan in het verwijt dat de gemeente zich te passief heeft opgesteld om de werkdruk van de ambtenaar te verlichten. Gevolg was dat er een onhoudbare werkdruk is ontstaan die de betrokken ambtenaar geestelijk en fysiek heeft beschadigd.

De hoogte van de schadevergoeding is mede gebaseerd op het feit dat de ambtenaar werk heeft gedaan voor niet-ingevulde vacatures van anderen. De man had oorspronkelijk drie ton schadevergoeding geëist. De gemeente Leon is het overigens niet met het vonnis eens en gaat in hoger beroep.

Hoge werkdruk bij ambtenaren

Ook in Nederland speelt hoge werkdruk in sommige gevallen een rol bij de overheid. Een op de zeven van hen overweegt binnen een jaar de overheid te verlaten, zo bleek eind vorig jaar uit het Salaris- en arbeidstevredenheidsonderzoek ambtenaren en bestuurders 2023 dat Bureau Berenschot uitvoerde in samenwerking met vakblad Binnenlands Bestuur.

Vooral onder rijksambtenaren bleek de onvrede groot. Ruim een op de zes werknemers (17 procent) is van plan het ambtenarenbestaan op korte termijn op te geven. Onder gemeenteambtenaren gaat het om 15 procent en onder werknemers van waterschappen om 14 procent.

Dit komt mede door de werkdruk. Meer dan de helft van de ambtenaren vindt deze ‘hoog’ of zelfs ’te hoog’. Dit probleem speelt vooral onder gemeenteambtenaren, van wie bijna twee derde met dit probleem worstelt. Onder rijksambtenaren gaat het om 55 procent. Slechts 37 procent van de ondervraagde ambtenaren ervaart de werkdruk als normaal.

LEES OOK: 7 soorten rust die je nodig hebt, als een burn-out dreigt – met alleen slapen kom je er niet