Werknemers gaan zwaar gebukt onder de crisis. Ruim 40 procent is onzeker over de toekomst van zijn baan, blijkt maandag uit een onderzoek van FNV.

Ook werkt bijna de helft van het personeel zeer geregeld onder hoge tijdsdruk en vindt 30 procent zijn werk lichamelijk of geestelijk zwaar. Daarnaast heeft 25 procent een inkomen dat onvoldoende is om van te kunnen rondkomen.

Klachten

“De resultaten zijn zorgwekkend. Er zijn veel klachten dat mensen hun werk niet meer goed kunnen doen”, zegt FNV-bestuurder Mariëtte Patijn. Werknemers hebben volgens haar ook steeds meer met “in- en uitvliegende collega’s te maken” die zij telkens weer moeten inwerken.

Koopkracht

“Wij vinden dat mensen een goede loonsverhoging verdienen, zeker als zij een slecht salaris hebben. Zo krijgen zij weer vertrouwen en koopkracht”, aldus Patijn. De vakbond heeft het onderzoek uitgevoerd onder 13.000 mensen in loondienst.

Ondernemers vechten voor baanbehoud

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland noemen de verwijten van Patijn aan het adres van “alle hard werkende ondernemers die vechten voor hun bedrijf en de banen van hun mensen”, ver beneden de maat.” Dat mensen zorgen om hun baan hebben, is volgens de werkgevers begrijpelijk in een economische crisis die al vijf jaar duurt.

"Veel bedrijven staat het water tot aan de lippen en ze moeten hard knokken om te overleven. Dat betekent dat de druk voor iedereen, van hoog tot laag, groter is dan in tijden van wind mee en dat iedereen harder moet lopen'', stellen VNO-NCW en MKB-Nederland.

Lees ook:  'Werkgever vraagt vaker om inleveren salaris'

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl