• Nederland import relatief veel olie en vloeibaar aardgas uit de VS. Dat zorgt voor een negatieve handelsbalans voor goederen.
  • In de eerste drie kwartalen van 2024 importeerde Nederland per saldo voor ruim 16 miljard euro méér uit de VS dan ons land exporteerde.
  • Landen als Italië, Frankrijk en Duitsland hebben wel een handelsoverschot met de VS.
  • Lees ook: EU schat impact Amerikaanse importheffingen naar verluidt op €28 miljard

Nederland import steeds meer olie en vloeibaar aardgas uit de VS. Het gevolg hiervan is dat het handelstekort met de Verenigde Staten verder istoegenomen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Sinds de Russische inval in Oekraïne in 2022 importeert Nederland geen olie en gas meer uit Rusland en zijn de VS een belangrijkere leverancier geworden. Daarnaast spelen de prijsstijgingen van energie een grote rol.

Nederland importeert al jaren meer goederen uit de VS dan het daarheen exporteert, wat resulteert in een structureel tekort op de handelsbalans. In de eerste drie kwartalen van 2024 exporteerden Nederlandse bedrijven in totaal voor 28,2 miljard euro aan goederen naar de VS. De importwaarde van goederen uit de VS bedroeg 44,4 miljard euro.

Het Nederlandse handelstekort kwam daarmee uit op 16,3 miljard euro. Dat is ruim twee keer zo hoog als vijf jaar geleden.

Nederland belangrijk doorvoerpunt voor olie en gas uit de VS

Olie en gas worden alleen ingevoerd uit de VS en niet door Nederland naar de VS uitgevoerd, waardoor de handelsbalans nog sterker negatief wordt.

Bedrijven in Nederland importeerden voor 8,1 miljard euro aan ruwe olie uit de VS in de eerste drie kwartalen van 2024. Dat is 23 procent van de totale Nederlandse import van ruwe olie, waarmee de VS de belangrijkste leverancier zijn.

Vloeibaar gemaakt aardgas (lng) is het op een na belangrijkste importproduct uit de VS. Nederland haalt nu 30 procent van alle lng uit de VS. In 2019 was er nog geen import van lng uit de VS. Ook voor de import van medische instrumenten, apparaten en farmaceutische producten staan de VS op de eerste plaats.

In tegenstelling tot Nederland hebben andere grote EU-landen juist een handelsoverschot met de VS. Zo heeft Duitsland een handelsoverschot van 68,8 miljard euro met de VS in de eerste drie kwartalen van 2024. Dat komt vooral doordat de Amerikanen veel auto's en auto-onderdelen uit Duitsland importeren. Ook Frankrijk en Italië hebben een handelsoverschot met de VS.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft herhaaldelijk gedreigd met importheffingen voor landen die meer exporteren naar de VS dan importeren. Zo dreigt hij met importheffingen voor de EU als de lidstaten niet meer Amerikaanse olie en gas gaan inkopen.

LEES OOK: Hoe Donald Trump voor heftige schommelingen zorgt op de valutamarkt, met de dollar als voorlopige winnaar