- Dure energie geeft duidelijk een prikkel tot duurzamer gedrag, zo blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur.
- Nederlanders zetten vaker de verwarming een graadje lager en douchen korter.
- Er is echter ook een groeiend besef dat uitstel van klimaatmaatregelen gelijk staat aan het doorschuiven van problemen naar toekomstige generaties.
- Lees ook: Gaat de gasprijs dalen tot onder het prijsplafond van 2023? Hier moet je op letten
Prijsprikkels werken, ook als het gaat om duurzaamheid. De hoge energieprijzen van 2022 leiden tot veranderend gedrag bij Nederlanders. Korter douchen en besparen op gas staan hoog op de agenda, zo blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur.
Uit het onderzoek blijkt onder meer dat ongeveer de helft van de ondervraagden de afgelopen zes maanden de verwarming lager zette en korter douchte. Ook kiezen steeds meer Nederlanders voor zonnepanelen of een warmtepomp..
Kortom, maatregelen die goed zijn voor het milieu gaan hand in hand met gedrag dat goed is voor je portemonnee. Hierbij ontstaat er echter ook een breder besef dat uitstellen van klimaatmaatregelen ervoor zorgt dat toekomstige generaties de dupe zijn, zo blijkt uit het onderzoek