• Door de stijgende energieprijzen is het duurder om bouwmaterialen te produceren en stijgen de kosten hiervan al sinds medio vorig jaar, meldt ABN Amro.
  • Een klein deel van het hout dat in Nederland gebruikt wordt komt uit Rusland en Oekraïne. De verlaagde export zorgt voor een prijsopdrijvend effect.
  • Door de prijsstijgingen komen de marges van de bouwers onder druk te staan. Aannemers willen dit doorberekenen aan opdrachtgevers.
  • Lees ook: Voedingsprijzen gaan verder stijgen dit jaar, voorspelt ABN AMRO

Bouwprojecten kunnen in de knel komen door de oorlog in Oekraïne, waarschuwt ABN Amro in een nieuw rapport over bouwmaterialen. Door de stijgende energieprijzen werd het duurder om bouwmaterialen te produceren en stegen de kosten hiervan al sinds medio vorig jaar.

In combinatie met een lager consumentenvertrouwen kunnen deze ontwikkelingen volgens de bank leiden tot “uitstel of zelfs afstel” van nieuwe bouwprojecten.

De bank signaleert een stapeling van problemen. Zo waren de bouwmaterialen in februari op jaarbasis al bijna 11 procent duurder. Houten verpakkingsmaterialen, ijzer, staal en gewalste producten van staal stegen al tussen de 60 en 70 procent in prijs. Dat kwam door het wereldwijde herstel van de economie, waardoor de vraag naar producten en naar energie sterk steeg. De oorlog in Oekraïne heeft deze situatie verergerd, schrijft de bank, die de huidige situatie weliswaar nog niet heeft meegenomen in deze cijfers.

ABN Amro/CBS

Maar een klein deel van het hout dat in Nederland gebruikt wordt komt uit Rusland en Oekraïne, maar de verlaagde export uit die landen zorgt voor een prijsopdrijvend effect, aldus de bank. Voor andere materialen, zoals staal, geldt dit ook. Staalproducent ArcelorMittal heeft een fabriek in Oekraïne bijvoorbeeld stil moeten leggen, waardoor het aanbod verder daalt.

Producten die lokaal gemaakt worden, zoals cement, kalk en gips, stijgen minder hard in prijs of werden zelfs goedkoper. ABN AMRO verwacht wel dat deze producten op termijn duurder worden door de stijgende energieprijzen. Bij het maken hiervan is veel energie nodig.

Consumenten hebben daarnaast minder vertrouwen in de economie door de inval van Rusland in Oekraïne. Daardoor willen mensen minder snel een nieuw huis kopen of willen bedrijven minder snel in een nieuw gebouw investeren.

ABN Amro/CBS

Door deze ontwikkelingen komen de marges van de bouwers onder druk te staan. Aannemers willen de prijsstijgingen doorberekenen aan opdrachtgevers. De bank schrijft al over "flinke discussies" tussen aannemers en projectontwikkelaars over de extra kosten. "Als ze daar niet uitkomen, leidt dit tot uitstel of kan het zijn dat veel projecten in hun geheel niet doorgaan", stelt het rapport.

Lees ook: Vliegvakantie wordt mogelijk ook duurder door stijgende brandstofprijzen, waarschuwen reisorganisaties