De Europese Centrale Bank (ECB) is niet te ver gegaan met zijn belofte om indien nodig staatsobligaties te kopen van eurolanden.
Dat stelde de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie woensdag.
Hij adviseerde in een zaak die werd aangespannen door Duitsers. Die vinden dat de ECB zijn boekje te buiten is gegaan met de belofte dat eurolanden met financiële problemen kunnen rekenen op steun van de ECB. De beloofde steun is volgens de advocaat-generaal echter in lijn met de Europese verdragen.
ECB-president Mario Draghi gaf in juli 2012 aan dat de ECB, onder voorwaarden, bereid is om staatsleningen van eurolanden op te kopen. Met die belofte wist hij een voorlopig einde te maken aan de schuldencrisis in de eurozone.
De aankondiging stuitte echter ook op veel verzet, vooral in Duitsland. Daar werd een zaak tegen de ECB aangespannen bij het grondwettelijk hof. Die verwees de zaak door naar het Europees Hof.
Rust in de eurozone
Vooralsnog is de belofte van de ECB genoeg geweest om rust te brengen in de eurozone. De ECB heeft het opkoopprogramma nog niet daadwerkelijk hoeven uitvoeren. Op het moment dat dit wel gebeurt, moet de ECB volgens de adviseur van het Hof goed duidelijk maken waarom. Daarnaast mag de centrale bank zich vervolgens niet bemoeien met het economische beleid in het land dat wordt gesteund.
Het advies van de advocaat-generaal wordt vaak opgevolgd door het Hof. Het is echter geen uitgemaakte zaak dat dit nu ook zal gebeuren.
ECB-plannen om lage inflatie te bestrijden
De conclusie van woensdag is van groot belang voor de ECB, die momenteel werkt aan nieuwe maatregelen in de strijd tegen de lage inflatie in de eurozone. Ook in dit verband overweegt de centrale bank staatsobligaties op te kopen. Hierbij is het echter niet de bedoeling om een specifiek land te steunen, maar om meer geld in de euro-economie te pompen via de opkoop van diverse obligaties.
Draghi gaf woensdag in de Duitse krant Die Zeit nogmaals aan dat de centrale bank bereid is nieuwe stappen te ondernemen. Hij erkende dat niet alle eurolanden het eens zijn over de aanpak van de lage inflatie, maar benadrukte dat er uiteindelijk weinig opties zijn.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl