- Minister Hoekstra van Financiën is bereid minstens €90 miljard in de Nederlandse economie te pompen.
- Nederland heeft veel financiële ruimte, omdat de staatsschuld de afgelopen jaren fors is gedaald.
- Voor Hoekstra is het macro-economische belang om de impact van het coronavirus te verzachten leidend.
- DNB-president Klaas Knot denkt dat de ECB momenteel niet veel kan doen om het vertrouwen van financiële markten te stutten.
Minister Wopke Hoekstra van Financiën is bereid om de geldsluizen op te zetten om een economische klap als gevolg van de uitbraak van het coronavirus te verzachten. De Nederlandse overheid heeft veel ruimte om de staatsschuld te laten oplopen.
Hoekstra gaf donderdag in de Tweede Kamer aan dat de Nederlandse staatsschuld makkelijk met zo’n 11 procentpunt kan oplopen tot 60 procent van het nationaal inkomen. Dat is de reguliere grens die volgens Europese is afgesproken. Afgelopen jaar had Nederland een staatsschuld van ongeveer 49 procent van het nationaal inkomen.
In absolute getallen ligt de staatsschuld rond de 400 miljard euro. Daar kan zo’n 90 miljard euro bij om tot een niveau van 60 procent van het nationaal inkomen te komen. En wat Hoekstra betreft kan er meer bij als dat nodig is.
“Mijn grondhouding is dat het macro-economische belang van een volstrekt andere orde is dan het smalle belang van de schatkist en de overheidsfinanciën”, zei Hoekstra volgens Het Financieele Dagblad.
ECB verlaagt rente niet
De Europese Centrale Bank (ECB) kwam donderdag met steunmaatregelen om de coronacrisis te bestrijden. Maar beleggers waren daar niet van onder de indruk. In Amsterdam sloot de AEX-index donderdag met het op één na grootste dagverlies ooit.
De ECB liet zijn rentetarieven donderdag te midden van de coronacrisis ongemoeid, omdat het voor de centrale bank momenteel toch niet mogelijk is om de financiële markten echt vertrouwen te geven. Dat zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag in televisieprogramma Nieuwsuur.
"Monetair beleid werkt vaak via het terugbrengen van vertrouwen", aldus Knot die als hoofd van de centrale bank in Nederland ook aan de tafel zit bij de ECB in Frankfurt. "Zolang het virus niet onder controle is kunnen ook wij geen vertrouwen terugbrengen naar de markten en dan is het beter dat we dit soort ammunitie bewaren tot het moment dat we dat wel weer kunnen."