Nederland liet vorige week te weinig empathie zien aan andere Europese landen, zegt minister Wopke Hoekstra van Financiën.
Zuid-Europese landen willen hulp van de EU om de coronacrisis te bestrijden. Hoekstra en premier Markt Rutte willen daar strenge voorwaarden aan verbinden.
De starre houding van Nederland kon rekenen op veel kritiek van andere EU-landen en coalitiepartners D66 en de ChristenUnie.
Hoekstra krabbelt nu enigszins terug. De uitgifte van euro-obligaties is volgens de minister echter nog steeds het verkeerde instrument.
Minister Wopke Hoekstra van Financiën erkent dinsdag in een gesprek met RTL Z dat hij te weinig empathisch is geweest afgelopen week in de discussie met Zuid-Europese landen over een Europese aanpak van de coronacrisis.
Hoekstra sprak Zuid-Europese landen zoals Italië en Spanje afgelopen week indirect aan op de noodzaak tot begrotingsdiscipline. Maar hij erkent nu dat de Nederlandse regering beter naar voren had moeten brengen dat een sterke Europese Unie ook in het belang van Nederland is.
Hoekstra benadrukte dinsdag dat er zeker ook gesproken kan worden over financiële steun voor Zuid-Europese landen, maar bleef in het gesprek met RTL Z bij zijn standpunt dat de uitgifte van eurobonds wat hem betreft het verkeerde instrument is.
Het idee van eurobonds komt erop neer dat eurolanden gezamenlijk obligatieleningen uitgeven die gebaseerd zouden kunnen zijn op de gemiddelde kredietwaardigheid van alle eurolanden. Dat is althans een optie waar Zuid-Europese landen voordeel bij zou hebben, maar waar landen als Nederland en Duitsland huiverig voor zijn.
Kritiek op de botte houding van Hoekstra
Hoekstra kreeg deze week van verschillende kanten kritiek. Een groep Nederlandse economen publiceerde in vakblad ESB een brief waarin ze stellen dat de Nederlandse regering vooral moet bedenken wanneer ze een bepaald punt wil maken: de discussie over begrotingsdiscipline is belangrijk, maar dit is even niet het moment om die in de strijd te gooien.
D66-fractievoorzitter Rob Jetten haalde dinsdag ook uit naar de opstelling van het kabinet in Europa. "De Nederlandse boekhoudersbotheid dreigt uit te monden in een grote diplomatieke ramp", schrijft hij in een ingezonden stuk in het FD.
Zuid-Europese landen willen hulp van de EU om de coronacrisis te bestrijden. De landen hebben hevig te lijden onder het virus. Ze willen onder meer gebruik maken van het noodfonds van 410 miljard euro. Maar het kabinet wil dat alleen onder strenge voorwaarden toestaan.
Jetten hekelde de houding van Hoekstra. Die neemt op "dit moment van humanitaire crisis te baat om de zwaar getroffen Zuid-Europeanen de les te lezen over begrotingsdiscipline. Een boekhoudersvingertje te midden van hartverscheurend menselijk lijden."
Er moet volgens de D66'er wel goed gekeken worden dat het geld behoedzaam wordt uitgegeven. "Dat we bij een grootschalige gezamenlijke inzet van geld dus ook alvast voorzichtig vooruit moeten kijken naar de langetermijnconsequenties is volstrekt logisch." Maar vrienden moet je wel helpen in tijden van nood, aldus Jetten.
Ook Gert-Jan Segers van coalitiepartner ChristenUnie pleitte maandagavond in het tv-programma Op1 voor massale hulp aan Italië en Spanje. "Italië is een drama. Dat land ligt in puin. De eerste boodschap zou wat mij betreft zijn: wij gaan jullie helpen."