De rel met Turkije van afgelopen weekend heeft de positie van Nederlanders met een Turkse achtergrond weer fel in de schijnwerpers gezet. Het effect daarvan op de verkiezingsuitslag moet vandaag blijken.

Eén van de vragen is: hoe sterk is het effect van de ruzie met Turkije op het stemgedrag van kiezers met een Turkse en Marokkaanse achtergrond. En kan bijvoorbeeld de partij DENK daarvan profiteren?

Uit peilingen van afgelopen februari bleek dat de afstand tot de Nederlandse politiek onder kiezers met een Turkse achtergrond het grootst is.

In onderstaande grafiek van databureau Statista, samengesteld voor Business Insider Nederland, blijkt dat van de Turkse Nederlanders 31 procent in februari niet geïnteresseerd was in Nederlandse politieke onderwerpen; voor Marokkaanse Nederlanders was dat percentage 15 procent en voor Nederland als geheel 8 procent.

Vraag is of daar door de recente ontwikkelingen verandering in is gekomen.

Uit een peiling van 11 maart blijkt in ieder geval dat de animo onder Turkse en Marokkaanse Nederlanders om te gaan stemmen vergeleken met februari duidelijk is toegenomen. (klik voor uitvergroting)

En kan DENK, de partij van Tunahan Kuzu, profiteren?

Uit onderstaand overzicht, gebaseerd op een peiling van 11 maart blijkt in ieder geval dat DENK op 45 procent van stemmen van Turkse Nederlanders zou kunnen rekenen en op 38 procent van de Marokkaanse Nederlanders.

Maar het effect van de Turkije-crisis is hierbij nog niet meegenomen. Nog even afwachten dus.

(klik voor uitvergroting)