Nederlanders zijn in 2016 rijker geworden, het gemiddelde vermogen per huishouden steeg.
Hoe groot is het gemiddelde vermogen in verschillende gemeenten?
Inwoners van het Noord-Hollandse Laren zijn met een gemiddeld vermogen van bijna 281 duizend euro het rijkst, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Verder is in de top tien rijkste gemeenten vooral Noord-Brabant goed vertegenwoordigd.
Kleine gemeenten, grote vermogens
Zo hebben Sint Anthonis, Alpen-Chaam, Oirschot, Haaren, Reusel-De Mierden en Hilvarenbeek relatief rijke inwoners. Dit komt vooral omdat hier relatief veel ouderen wonen die in de loop der jaren hun vermogen flink hebben zien groeien.
Grote vermogens zijn dus vooral in kleine gemeenten te vinden, terwijl in grote steden meer mensen wonen met relatief kleine vermogens. Zo hebben Rotterdammers met 1.900 euro het laagste vermogen per huishouden.
In de grafiek hieronder kun je bekijken hoe hoog het gemiddelde vermogen per huishouden in Nederlandse gemeentes is. Beweeg met de cursor over de grafiek om te zien hoe groot het gemiddelde vermogen per huishouden is in jouw gemeente.
Den Haag en Amsterdam staan ook in de top tien van gemeenten met de laagste vermogens. De enige van de vier grote steden die hierin ontbreekt. is Utrecht. Hoewel het gemiddelde vermogen met 5.700 euro ook relatief laag is.
In grote steden wonen relatief veel groepen met een laag vermogen, zoals jongeren, mensen met een uitkering en mensen met een migratieachtergrond.
Eigen huis stuwt vermogen
Landelijk steeg het gemiddelde vermogen van huishoudens in 2016 met bijna 10 procent naar ruim 22 duizend euro, aldus het CBS.
Die vermogensgroei is vooral te danken aan de stijging van de huizenprijzen. Als die buiten beschouwing wordt gelaten, is het doorsnee vermogen slechts met 1,5 procent gestegen ten opzichte van 2015.