- Nederlandse huishoudens zijn in 2022 in doorsnee rijker geworden, maar het maakt veel uit of je een eigen woning hebt of niet.
- De overwaarde van huizen is de belangrijkste component in het vermogen van Nederlanders.
- Wat betreft het doorsnee vermogen per gemeente zijn er grote verschillen. Bekijk het overzicht!
- Lees ook: Fiscale eindejaarstips 2023: 7 slimme manieren om nog snel te besparen op de vermogensbelasting in box 3
Nederlandse huishoudens zijn in 2022 in doorsnee rijker geworden, maar dat kwam vooral door de stijging van huizenprijzen. Het doorsnee vermogen lag afgelopen jaar op 135.100 euro, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hierbij kijkt het CBS naar het netto vermogen.
Aan de ene kant telt het CBS bezittingen zoals de waarde van de eigen woning, beleggingen, spaargeld en aandelenbelangen in ondernemingen mee. Daar worden schulden, zoals hypotheken, vanaf getrokken.
In de onderstaande grafiek is te zien dat de overwaarde in eigen woningen (waarde van huis minus de hypotheekschuld), veruit de grootste component is in het vermogen van Nederlanders. Het doorsnee vermogen inclusief de netto waarde van eigen woningen is 135.000 euro per huishouden; exclusief de eigen woning is dat slechts 21.900 euro.
Volgens de meest recente cijfers hadden huishoudens begin 2022 landelijk gezien gemiddeld 47.000 euro meer vermogen dan het jaar daarvoor. Dat kwam vooral doordat woningen in waarde waren gestegen.
Doorsnee vermogen per huishouden: grote verschillen per gemeente
Rotterdamse huishoudens hebben het minste vermogen van heel Nederland. In Bloemendaal in Noord-Holland hebben huishoudens het hoogste vermogen.
In Rotterdam bedraagt het gemiddelde vermogen 11.800 euro. Dat is bijna twaalf keer lager dan het landelijk gemiddelde van 135.100 euro. Ook in andere grote steden hebben inwoners in doorsnee relatief weinig geld. Dat komt omdat daar relatief veel jongeren, uitkeringsontvangers en werkenden met weinig inkomen wonen.
In Bloemendaal hebben huishoudens een gemiddeld vermogen van 663.000 euro, bijna vijf keer zoveel als het landelijke cijfer. Ook in Laren, Heemstede, Blaricum, Bergen, Rozendaal, Oegstgeest, Bunnik, Oirschot en Hilvarenbeek hebben huishoudens flinke vermogens opgebouwd.
Wil je weten hoe hoog het doorsnee netto vermogen in jouw gemeente is? Tik dan in de onderstaande tabel je eigen gemeente in, of gebruik de tabbladen om het doorsnee vermogen van huishoudens per gemeente te bekijken.