Het Amerikaanse amusementspark SeaWorld stopt in zijn vestiging in San Diego met de omstreden orka-shows. De voorstellingen met de dieren raakten in opspraak na de documentaire Blackfish uit 2013.

De documentaire draait om de orka Tilikum, die in 2010 verantwoordelijk was voor de dood van trainer Dawn Brancheau. Dit was het derde fatale incident waar Tilikum bij betrokken was, sinds de orka in 1983 gevangen werd genomen voor de kust van IJsland.

De regisseur van de documentaire wilde met Blackfish de aandacht vestigen op het leven van orka’s in gevangenschap. De dieren zijn erg sociaal, maar kunnen bij onenigheid geen kant op in de relatief kleine bassins. Aanvallen van orka’s op elkaar zijn dan ook geen uitzondering. De stress kan er ook toe leiden dat orka’s zich afreageren op de trainers, iets dat regelmatig is gebeurd sinds de jaren zestig.

Gevoelig punt was dat SeaWorld claimde dat de dieren die zij verzorgen net zolang leven als in het wild, maar dat klopte volgens de regisseur niet. Vrouwelijke orka’s worden in de vrije natuur gemiddeld 60 tot 80 jaar oud, mannetjes zo’n 30 jaar. Volgens verschillende wetenschappelijke studies hebben slechts enkele orka’s die leeftijd in gevangenschap gehaald.

Ook in Nederland speelde deze discussie, nadat de ernstig verzwakte orka Morgan in 2010 uit de Waddenzee werd gered en in het dolfinarium in Harderwijk belandde. Verschillende actiegroepen stapten tevergeefs naar de rechter om Morgan vrij te krijgen. Uiteindelijk werd het dier een jaar later verhuisd naar een dierentuin op Tenerife.

Nieuwe topman

Na het uitkomen van de documentaire in 2013 kreeg SeaWorld veel kritiek te verduren. De bezoekersaantallen liepen terug, de beurskoers kreeg een flinke knauw en de financiële resultaten vielen tegen. Dat leidde ertoe dat de bestuursvoorzitter begin dit jaar werd vervangen.

De nieuwe topman Joel Manby heeft nu het besluit genomen om bij de vestiging in San Diego de bekritiseerde orka-shows volgend jaar te stoppen, schrijft The San Diego Union-Tribune. In 2017 worden de voorstellingen vervangen door shows die niet draaien om het doen van kunstjes, maar om het gedrag dat orka's vertonen in het wild. Exacte details kon Manby nog niet verstrekken.

"Ik ben een beetje verbaasd dat ze de stekker uit de orka-show durven te trekken", zegt analist James Hardiman van Wedbush Securities tegenover de lokale krant. "Maar ik denk dat het een slimme beslissing is. Het laat zien dat het nieuwe management bereid is sommige taboes te doorbreken die voor het vorige team onbespreekbaar waren."

SeaWorld heeft ook vestigingen in Orlando en San Antonio. Het is nog onduidelijk of de orka-shows in die parken ook worden beëindigd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl