Hartstocht voor het banketbakkersvak én ondernemingszin brachten Meike Schaling tot een eigen zaak: een unieke patisserie in hartje Amsterdam.

Petit Gâteau is een bijzondere zaak: een echte Franse patisserie die dagelijks verse taartjes maakt. Alles wordt bereid midden in de winkel, zichtbaar voor iedereen. De taartjes zijn even mooi als lekker. En als je wilt, kun je al die lekkernijen zelf leren maken in de workshops die Petit Gâteau ook organiseert voor volwassenen én kinderen.

Petit Gâteau laat zien dat je met innovatie ook in klassieke branches aan de weg kunt timmeren. ING hielp bij de start en heeft de unieke Franse patisserie uitgeroepen tot Starter van de Maand. 

Uniek

“Er is in Amsterdam nauwelijks plek waar je gewoon lekker een taartje kunt eten”, vertelt oprichter Meike Schaling. “Ik heb hier in de Haarlemmerstraat zoveel toeristen en dagjesmensen die langslopen, stoppen en dan binnen komen voor een zakenontbijt, brunch of lunch. Of voor een kopje thee of koffie met een taartje.” De leestafel en wifi helpen daarbij.

Het banketbakkersvak heeft Meike geleerd in Parijs, waar zij ook als tolk werkte. Meike opende in 2006 al een eigen patisserie in Parijs. “Ik wilde mijn hele leven al banketbakker worden. Ik heb eigenlijk altijd zelf ondernomen, omdat ik heel veel ideeën heb en die wil uitvoeren. Ik weet wat ik wil.” Na zes jaar Parijs vond ze het tijd voor een eigen zaak in Amsterdam.

Financiering

Het was niet eenvoudig om een pand in de Haarlemmerstraat te krijgen. “Het moest allemaal heel snel, want anders werd het pand vergeven.” Marieke Bosch, Meikes relatiemanager bij ING, hielp om de financiering rond te krijgen. “Het klikte meteen met Marieke, gelukkig heeft zij het plan gesteund en is het gelukt.

Toekomstplannen

Petit Gâteau zou je binnen korte tijd zomaar in New York, Londen of Tokyo kunnen vinden. “Een doel is om in het buitenland hetzelfde concept te openen. Veel buitenlandse chefs komen in deze straat en raden mij dat ook aan.”

Ook wil Meike graag een verkooppunt in Amsterdam Zuid openen. “Ik zou graag meer aan bedrijven verkopen, zoals catering voor hotels of Franse lekkernijen aan restaurants. Voor teambuilding kunnen bedrijven terecht bij onze workshops in de Haarlemmerstraat.”

Ondernemerstip van Meike

“Als je een project hebt, dan moet je in jezelf geloven. Blijf positief en optimistisch, werk er hard voor, dan lukt het wel.”

Meer inspirerende ondernemers vind je onder de ING Starter van de Maand

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl