Drie jaar geleden stond Marco Borsato in de Quote 500. Zijn geschatte vermogen bedroeg toen 27 miljoen euro.
De miljoenen die hij de afgelopen jaren bij elkaar zong en in zijn productiemaatschappij The Entertainment Group (TEG) stak, lijken echter verdampt. TEG dreigt financieel ten onder te gaan.
Bij TEG zijn in korte tijd miljoenen euro’s in rook opgegaan en is meer dan de helft van de 160 werknemers ontslagen. Het bedrijf heeft een negatief werkkapitaal van 7,6 miljoen euro, zo meldde De Telegraaf donderdag 3 september.
De Rabobank legde beslag op de huizen van de vier aandeelhouders van TEG: Marco Borsato, zijn manager Paul Brinks, Unico Glorie (ex-Endemol en Veronica) en Rik van den Boog (directeur van Ajax). Het beslag op Borsato’s pand is inmiddels opgeheven.
Verkeerde investeringen lijken debet aan de moeilijke financiële positie van TEG. De aandeelhouders, verzameld in de vennootschap GRUMP, richtten op 30 januari 2007 LAB Venture Capital BV op. Bestuurder daarvan is LAB Venture Group, waar Paul Brinks de enige bestuurder is.
LAB stak geld in een aantal veelbelovende nieuwe media-activiteiten zoals Service2Media, een crossmediaal technologiebedrijfje dat onder meer mobiele applicaties ontwikkelt. In oktober 2007 ontving de startup 1,3 miljoen euro.
Nieuwe investeerders
Over heel 2007 werd flink geïnvesteerd. Het startkapitaal van LAB was na enkele maanden al op. Nieuwe investeerders werden gevonden in vastgoedman Marco Krol en zakenman Henk Keilman. Samen stopten ze 6 miljoen euro in LAB.
Krol beweert in een artikel in de ochtendkrant dat dit geld niet in LAB is geïnvesteerd, maar is weggeboekt naar andere ondernemingen. Hij meent dat Rik van den Boog hem heeft belazerd en wil zijn geld terughalen via de burgerrechter. Van den Boog ontkent en spreekt in de Telegraaf van chantage.
Continuïteit onzeker
De balans van LAB Venture liet na het eerste jaar bijna 8 miljoen euro aan schuld zien. Het bestuur van LAB Venture Capital noemde de continuïteit van de onderneming "zeer onzeker".
LAB Venture stelde in de toelichting op de balans per 31 december 2007 dat er "op basis van de financiële positie...twijfel [zou] kunnen ontstaan over de continuïteit van de vennootschap. Het resultaat in 2008 zal dit beeld niet wezenlijk veranderen." Een aantal aandeelhouders geeft in november 2008 echter aan nog perspectief te zien. Er werd besloten om door te gaan.
Investering in Miles2Call
De investeringen van LAB blijken niet altijd gelukkig. Een aantal van de bedrijven is inmiddels failliet. Zo besloot LAB Venture ruim 1 miljoen euro in Miles2Call te steken, een dienst waarmee Air Miles konden worden omgezet in beltegoed. De onderneming vroeg op 23 juni van dit jaar faillissement aan.
Het bouwen van een website en de achterliggende infrastructuur heeft Miles2Call veel geld gekost, stelde de curator in het verslag. Uiteindelijk waren er te weinig klanten en omzet om de kosten te kunnen voldoen. Niemand bleek geïnteresseerd in het kopen van het bedrijf. Over het lopend boekjaar 2009 is 170.312 euro verlies geboekt, zo meldt het verslag.
Musiqlub ook mislukt
Een andere mislukte investering betreft online muziekkanaal Musiqlub, dat onder de paraplu van LAB valt. Unico Glorie, Paul Brinks en Ginus Tiemessen (ex-directeur van Belcompany) zijn de geldschieters bij de oprichting in 2007.
Topman wordt Michel de Winter, oud-directeur van Slam FM!. De Winter is onder meer oprichter van het opgeheven tv-kanaal ZapperZ.nl, dat ook verbonden is aan LAB Venture.
De populaire sociale netwerksite Hyves en Musiqlub maken op 5 augustus 2008 bekend te gaan samenwerken. De muziekvideo's van Musiqlub zullen worden aangeboden via Hyves. Sinds augustus 2009 is de site van Musiqlub echter uit de lucht. De clips zijn niet meer te bekijken. Hyves besluit daarop de plug-in op de site te verwijderen.
Een ander mislukt bedrijf van LAB Venture is LAB People Services, dat de werving van personeel voor organisaties optimaliseert. In mei van dit jaar vroeg de onderneming faillissement aan.
Jonge cowboys?
André ten Bloemendal, tot november 2008 algemeen directeur van Lab Venture Capital, geeft aan dat ten tijde van zijn dienstverband het met sommige onderdelen goed ging en met sommige niet goed. "Maar dat is logisch bij investeringen in vernieuwende ideeën. Het heet niet voor niets venture capital."
Hoewel hij niet kan beoordelen wat er na zijn vertrek is gebeurd, denkt hij dat de kredietcrisis zeker heeft meegespeeld bij de val van LAB.
Hij herkent zich niet in het beeld van 'jonge cowboys' dat is geschetst van de bedrijfscultuur. "Het was een onderneming die op een goede en weloverwogen manier nieuwe initiatieven ontplooide", aldus Ten Bloemendal.