Met de aanhouding van zes verdachten maandag denkt Justitie een grote witwasoperatie te hebben opgerold. Hun dekmantel: een groothandel in damesonderkleding.

De groothandel was officieel gevestigd in Amsterdam met een kantooradres, terwijl een locatie op Curaçao als vestigingsadres fungeerde. Maar de bank bij wie de groothandel bankierde kreeg argwaan toen zeer grote bedragen rondgingen.

Een Duitse payment provider (dat is een bedrijf dat diverse betalingsmogelijkheden faciliteert voor bijvoorbeeld webwinkels) maakte in totaal 150 miljoen euro over aan de lingeriegroothandel. Die stuurde dat geld weer door naar rekeningen in met name de Verenigde Staten, Panama en Curaçao.

Het vermoeden is dat deze (girale) geldstroom verband houdt met de verkoop van onder andere dollars aan Venezolanen op Curaçao die hiervoor met creditcards betalen.

Schaarse dollars

Dollars zijn gewild in Venezuela — je kunt ze op de zwarte markt met grote winst verkopen — maar Venezolanen mogen die alleen kopen bij de overheid. Lees ook het artikel: In Venezuela hebben prostituees de dollarhandel in handen.

Voor aankopen in het buitenland verstrekt die overheid een creditcard waarmee je in het buitenland dollars kunt kopen. Je moet dan wel die overheid misleiden door 'zogenaamde' aankoop van goederen in het buitenland. Zoals dameslingerie.

Maar justitie heeft bij haar onderzoek geen enkele bh kunnen vinden. De lingeriegroothandel bestond dus niet.

Zes verdachten aangehouden

Bij de operatie maandag werden vier verdachten op Curaçao aangehouden, één in Miami en éen in Amsterdam. Het gaat om vier Nederlanders, een Venezolaan en een Indiër. De officiële verdenking luidt: witwassen, valsheid in geschrifte, het zonder vergunning houden van een geldtransactiekantoor en het als geldtransactiekantoor niet melden van verdachte transacties.

Bij de operatie maandag werden 10 doorzoekingen gedaan op negen locaties op Curaçao en één in Amsterdam. Daarbij vond de politie omgerekend zo'n 500.000 euro aan contant geld, naast pinterminals en creditcards. Justitie legde bovendien voor enkele miljoenen beslag op auto's, bedrijfspanden en woonhuizen.

De justitie op Curaçao maakte onderstaand filmpje over de doorzoekingen:

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl