De salarisafdracht van SP-bestuurders aan de partijkas ligt onder vuur: een derde van de gemeente en provincies met SP-politici zegt dat ze betalingen aan de partijkas stop zetten. Dat blijkt na rondvraag van Trouw.
Die salarisafdracht was een toonbeeld van solidariteit, en de trots van de SP.
SP-politici zouden niet op kosten van de burger moeten leven, dus staan ze hun prestatiegeld af, en krijgen daar een modaal inkomen voor terug: 2.750 euro netto. Het prestatiegeld voor bestuursfuncties ging de partijkas in.
Dat model ligt al langer onder vuur, bijvoorbeeld omdat de Belastingdienst de afdracht ziet als een gift. Dat geeft SP-politici flink belastingvoordeel, omdat de gift kan worden afgetrokken van de inkomstenbelasting.
Daarnaast zouden afdrachtscontracten een onwenselijke afhankelijkheid tussen politicus en partij scheppen. De SP-politicus wordt namelijk voor z’n vergoeding afhankelijk van de partij. Sterker nog, zonder prestatiegeld af te willen staan, kom je niet op de lijst.
Rechtszaak SP-vergoeding
De zaak kwam rollen nadat de Gemeente Noordoostpolder van de rechter niet mee hoefde te werken aan de eis van SP-politica Tjitske Hoekstra om haar vergoeding op de partijrekening te storten.
Volgens de rechter was dat in strijd met de Grondwet, omdat het raadsleden financieel afhankelijk van de partij kan maken. Naar aanleiding van die uitspraak adviseerde voormalig minister van Onderwijs Ronald Plasterk gemeenten en provincies om de vergoedingen niet direct over te maken naar de partij.
Een derde van de overheden met SP-politici volgt dat advies dus op. Dat aantal kan oplopen, want veel gemeenten tillen een besluit over de raadsverkiezingen van 2018 heen, aldus Trouw.
Dat betekent in de praktijk dat de SP nu facturen rond moet gaan sturen, net als andere partijen die een afdracht kennen. Zo kan een welwillend SP-politicus alsnog een deel van z'n vergoeding maandelijks naar de partijkas laten overschrijven.