- Als ondernemer ben je bezig met de dagelijkse gang van zaken rond je bedrijf.
- Toch is het verstandig ook stil te staan bij de vraag hoe het verder moet, mocht je onverhoopt komen te overlijden.
- Hoe voorkom je dat je bedrijf in verkeerde handen valt of slecht wordt geleid? Business Insider behandelt 7 zaken om op te letten.
- Lees ook: Arbeidsongeschiktheid: dit doet een verplichte verzekering met je maximale hypotheek als je €40.000 tot €80.000 verdient
In ons leven is maar één ding zeker: dat het leven vroeg of laat ten einde komt. Op de dood hebben we helaas geen grip, maar we hebben wel invloed op onze nalatenschap. Toegegeven, dat is niet de leukste materie om over na te denken. Maar door alles goed te regelen, kun je wel veel ellende voorkomen en ervoor zorgen dat je erfgenamen verzorgd achterblijven.
Heb je een eigen bedrijf, dan rust er nog een extra zware verantwoordelijkheid op je schouders. Behalve de zorg voor de nabestaanden wil je ook dat je klanten, personeel en/of je compagnon niet de dupe worden van een wanordelijke overdracht.
Maar hoe laat je je bedrijf nu goed achter, als jij er niet meer bent? We behandelen zeven belangrijke om op te letten.
1. Stel een testament op
Een goed testament is voor iedereen een must; ook als je geen eigen bedrijf hebt. Anders is de kans groot dat de erfenis op een andere manier wordt afgewikkeld dan jij in gedachten had.
Regel je niets, dan komt je bedrijf na je dood in handen van je erfgenamen: bijvoorbeeld je partner of je kinderen. Stel jezelf de vraag of je dit wel wil. Misschien hebben zij helemaal geen verstand van zaken of niet de ambitie om het bedrijf voort te zetten.
Ook is de kans aanwezig dat ze vechtend met elkaar over straat rollen, omdat ze het niet eens worden over de verdeling van de erfenis of de manier waarop het bedrijf moet worden voortgezet. Dit alles kan de continuïteit van je bedrijf in gevaar brengen.
Wil je je bedrijf aan iemand anders overdragen dan je erfgenamen, dan kun je in je testament een opvolger aanwijzen.
Dit kan ook je kind zijn. Heb je een partner die ook erft, dan belanden je kinderen in de wachtkamer. Zij kunnen hun erfdeel pas opeisen als de langstlevende partner overlijdt. Dit kan je kind in de weg zitten als hij het bedrijf na jouw overlijden wil voortzetten. Met een testament kun je dit goed regelen.