Het aantal slachtoffers van ransomware neemt toe. Volgens berichten van de politie is het aantal gevallen de afgelopen maanden schrikbarend toegenomen.
Begin dit jaar werd bijvoorbeeld bekend dat de Universiteit van Maastricht ruim twee ton euro aan cybercriminelen betaalde, om bestanden en gegevens terug te krijgen. De hackers bleken al maandenlang in het netwerk aanwezig te zijn.
In Duitsland stierf zelfs een vrouw, omdat ze niet tijdig behandeld kon worden nadat het ziekenhuis was gehackt en geen spoedgevallen kon opnemen. Het zijn voorbeelden van de gevolgen van ransomware, waarbij kwaadwillenden inbreken in computers en netwerken om vervolgens alle digitale informatie te gijzelen voor losgeld. Slachtoffers staan voor de vaak onmogelijke keuze: betalen of cruciale informatie verliezen.
Wie zijn het slachtoffer?
In eerste instantie waren vooral particulieren het slachtoffer van ransomware. De aanvallers richtten zich op grote hoeveelheden gebruikers van kwetsbare systemen en vroegen een relatief laag bedrag om de persoonlijke data weer vrij te geven. Maar de laatste jaren hebben ze hun focus verlegd naar gerichte aanvallen op doelwitten die een hoger bedrag losgeld kunnen betalen.
Cybercriminelen proberen op een netwerk te komen, waar ze zich vervolgens tijden ‘verschuilen’ om zo de systemen grondig te kunnen analyseren. Op die manier kan de ‘waarde’ van een iemand worden bepaald, waarna het gevraagde losgeld hierop wordt aangepast.
Hoe kon ransomware zo groot worden?
Veel mensen maken geen, of niet altijd goede, back-ups van hun gegevens. Bedrijven zijn inmiddels bijzonder afhankelijk van technologie, maar als particulier wil je ook niet al je digitale foto’s kwijt.
De keuze om te betalen is dus vaak snel gemaakt. Want wanneer je niet betaalt, ben je óf je bestanden en informatie kwijt, óf je moet je systemen weer helemaal opnieuw opbouwen en back-ups terugzetten. Dat herbouwen kost soms méér dan de som losgeld. Voor cybercriminelen is ransomware dus een heel lucratieve business geworden.
Betalen of niet?
Experts raden af om losgeld te betalen, omdat dit de cybercriminelen aanmoedigt om ransomware te blijven gebruiken, omdat het een winstgevende business is. In het rapport ‘Ransomware’ van het Nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid vertellen een aantal slachtoffers dat ze – nadat ze het losgeld betaalden – met een nieuwe, hogere eis kregen te maken.
Het is beter – en uiteindelijk goedkoper – om jezelf te beschermen tegen ransomware. Dat kun je doen door goede beveiligingssoftware op je computer, jezelf aan te wennen om je online veilig te gedragen en regelmatig back-ups te maken.
Hoe bescherm je jezelf en/of je gezin?
Investeer in software die je computer en alle gegevens die je daarop bewaart, helpt te beschermen. Zo’n pakket biedt niet alleen antivirusbescherming, maar vaak ook extra mogelijkheden om veilig te werken. Zoek naar een pakket dat een password manager heeft, zodat je unieke en sterke wachtwoorden kunt kiezen voor alle plekken waar je moet inloggen.
Maar het belangrijkste: maak regelmatig back-ups van je gegevens. Norton 360 biedt de mogelijkheid om automatisch gegevens te back-uppen in hun cloud. Zo ben je nooit meer iets kwijt.
Laat je niet verrassen, voorkom een gijzeling en kijk op de website van NortonLifelock.