• Blijf je wedden op hetzelfde paard of kies je voor periodiek herverdelen?
  • Dat is een vraag die beleggers moeten beantwoorden.
  • Beursexpert Hendrik Oude Nijhuis laat aan de hand van een voorbeeld zien wat voor verschil het herbalanceren van je aandelenportefeuille kan maken.
  • Lees ook: Hoop op lagere rente zorgt voor eerste sectordraai op de beurs

ANALYSE – Een trucje dat ikzelf bij beleggen in praktijk breng is periodiek herverdelen, oftewel herbalanceren. Daarmee kan de bewegelijkheid van een portefeuille worden verlaagd en tegelijkertijd het rendement worden verhoogd.

Stel je twee beleggingen voor. Belegging A levert in oneven jaren een rendement op van 30 procent en een rendement van nul procent in de even jaren. Voor belegging B geldt het omgekeerde. Over een periode van twee jaar leveren beide beleggingen een rendement op van 30 procent.

De eerste indruk zal zijn dat een rendement van meer dan 30 procent niet mogelijk is. Wie echter jaarlijks herverdeelt – lees: de helft van de winst van het gestegen aandeel overhevelt naar het andere aandeel – zou in beide jaren een rendement hebben van 15 procent. Over twee jaar beschouwd is dat 32,25 procent (1,15 * 1,15 = 1,3225).

In bovenstaand voorbeeld van herverdelen ontwikkelt de portefeuille zich niet enkel stabieler, maar is bovendien het rendement beter. Over een periode van twee jaar is hier sprake van een extra rendement, oftewel een herverdelingsbonus, van 2,25 procent.

Rendement najagen of herbalanceren?

In het best mogelijke scenario had een belegger eerst al zijn geld belegd in aandeel A en vervolgens na een jaar volledig in aandeel B belegd. In dit wel erg onwaarschijnlijke scenario zou sprake zijn van een rendement van 69 procent.

Beleggers zijn juist eerder geneigd te beleggen in aandelen die goed gepresteerd hebben in plaats van succesvol te anticiperen op toekomstige stijgingen. In het scenario van rendement najagen wordt eerst volledig belegd in aandeel B en na een jaar volledig in aandeel A, en is van enig rendement helemaal geen sprake.

Herbalanceren is met name interessant wanneer de bewegelijkheid hoog is en het koersverloop afwijkend, zoals in bovenstaand voorbeeld het geval is.

Uit sommige studies naar het nut van herverdelen komt naar voren dat van extra rendement geen sprake is. Maar hierbij gaat het vaak om herverdelen tussen aandelen en obligaties, waarbij obligaties gemiddeld minder renderen dan aandelen. Herverdelen leidt dan niet tot extra rendement maar wel tot een minder bewegelijk koersverloop.

Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar.

LEES OOK: 4 grafieken die laten zien waarom Amerikaanse aandelen tegen 2030 drie keer zoveel waard zullen zijn, volgens optimistische beursanalist