Wanneer de griep toeslaat, en je partner of huisgenoot is verworden tot een besmettingshaard, is het moeilijk om niet ziek te worden.
Griepvirussen zijn extreem besmettelijk en verspreiding ervan is moeilijk te voorkomen. Toch kun je simpele dingen doen die kunnen helpen voorkomen dat je door de griep wordt geveld. We hebben een paar makkelijk te nemen maatregelen voor je op een rijtje gezet.
Hier zijn 9 manieren om het risico op griep te verminderen.
Een griepprik helpt tegen griepvirussen.
Begint je huisgenoot net met snotteren, snuiten en hoesten, BLIJF DAN UIT DE BUURT! Vooral de eerste drie dagen is griep besmettelijk en moet je een paar meter afstand bewaren.
Misschien wil je beschermende kledij dragen.
Desinfecteer oppervlakten en doe dat vaak.
Raak je gezicht niet aan met je handen.
Je neus, ogen en mond zijn voor ziektekiemen makkelijke toegangswegen om je lichaam binnen te dringen. In tijden van griep is het daarom niet handig om je gezicht aan te raken nadat je ook allerlei dingen hebt aangeraakt waar wellicht ziektekiemen op zijn geland.
Deel geen handdoeken met een zieke.
Het spreekt voor zich dat je beter geen dingen kunt aanraken die de zieke heeft gebruikt, zoals vuile was, servies of een smartphone. Doe je dat wel, was dan in ieder geval je handen daarna en droog ze niet alsnog af met een handdoek die de zieke heeft gebruikt. Misschien is het zelfs beter om tijdelijk papier te gebruiken, om zo te voorkomen dat je ziektekiemen doorgeeft.
Geef de zieke een eigen ruimte en eigen spullen.
Houd je eigen immuumsysteem draaiende door genoeg rust te nemen en door te gaan met dagelijkse bezigheden.
Het is altijd belangrijk om voldoende te slapen, maar met een zieke thuis is het essentieel dat je een kwalitatief goede nachtrust hebt van ongeveer acht uur. Het Amerikaanse gezondheidsinstituut Mayo Clinic wijst erop dat ons immuumsysteem een legertje ziektebestrijdende eiwitten loslaat tijdens onze slaap. Het gaat om proteïnen die helpen infecties en ontstekingen in de kiem te smoren.
Vermijd stress en word niet boos.
Accepteer dat sommige risico's niet uit te sluiten zijn.
De verdediging van je immuumsysteem tegen de griep, is opgebouwd uit virussen die je in het verleden hebt gehad, het huis waarin je bent opgegroeid en je genen. In 2016 publiceerde het tijdschrift Nature Immunology een onderzoek waaruit blijkt dat ons immuumsysteem voor een groot deel is gevormd door onze leeftijd en onze omgeving. Daarom zullen sommigen helemaal niet besmet worden door hun partner en anderen juist wel. Je kunt nu eenmaal niet je verleden veranderen.
Het is ook goed te beseffen dat het misschien al te laat is om jezelf te beschermen tegen griep als je partner, kind of huisgenoot al veelvoorkomende symptomen van griep vertoont, zoals koorts, rillingen, spierpijn en hoest. Wetenschappers zeggen dat influenza, zoals griep ook wordt genoemd, gedurende één tot vier dagen in het lichaam kan incuberen voordat het virus zich openbaart met symptomen. Dit betekent dat iemand drager kan zijn zonder het te weten.
Griep duurt ongeveer vaak vijf tot zeven dagen. Het beste wat je in de tussentijd kunt doen, is blijven bewegen, slapen, eten en je vrienden blijven zien, activiteiten die je immuumsysteem helpen sterk te blijven. Hopelijk is je huisgenoot, kind of wederhelft snel weer op de been, zodat hij of zij weer kan meedoen.