De HP Elite Dragonfly is de eerste laptop wereldwijd waarin ocean-bound plastic verwerkt is.
Technologiebedrijf HP redde de afgelopen vijf jaar al meer dan 1,7 miljoen pond plastic dat anders in de oceaan terecht zou komen. Dat zijn meer dan 60 miljoen plastic flessen.
HP heeft de ambitie om het duurzaamste en rechtvaardigste technologiebedrijf ter wereld te zijn.
Het is een bekend beeld: petflessen, frisbees en verpakkingsmateriaal drijvend op het water. Ooit werden deze producten achtergelaten op het strand of op straat. Daarna zijn ze door de wind, rivieren en riolen in de oceaan terecht gekomen.
Deze plastic soep in de oceaan is ontzettend moeilijk te verwijderen. Dat komt onder andere doordat het langzaam uit elkaar valt in steeds kleinere stukjes. Dit microplastic heeft talloze gezondheids- en milieuproblemen tot gevolg. Naar schatting drijft er nu 150 miljoen ton plastic in de oceaan. Ieder jaar komt daar zo’n 8 miljoen ton plastic bij.
Technologiebedrijf HP besloot, als onderdeel van de duurzaamheidsstrategie, in 2016 een initiatief te starten om oceaanverontreiniging te bestrijden in Haïti. “We willen voorkomen dat plastic de Caribische zee bereikt”, zegt Christina Geierlehner, Sustainability Manager Benelux bij HP. Het bedrijf zamelt daarom ocean-bound plastic uit Haïti in. “Dat is plastic dat op weg is naar de oceaan, als we er niets aan doen. Het ligt bijvoorbeeld op de stranden en op het land.”
Inmiddels heeft HP meer dan 1,7 miljoen pond plastic uit Haïti gehaald, wat anders in de oceaan terecht zou komen. “Dat klinkt wat abstract, maar kun je vergelijken met meer dan 60 miljoen plastic flessen”, vertelt Geierlehner.
Laptop van oceaanplastic
Dit plastic wordt vervolgens gerecycled en gebruikt in nieuwe HP-producten, zoals inktcartridges, displays, mobile workstations en notebooks. Het bekendste voorbeeld is de HP Elite Dragonfly, een lichtgewicht laptop van minder dan één kilogram, die in 2019 werd gelanceerd als het eerste notebook wereldwijd waarin ocean-bound plastic verwerkt is. Onlangs kreeg de HP Elite Dragonfly een update. “Het was al een heel duurzaam product, maar er is nu nog meer gerecycled plastic in verwerkt.”
Hoe duurzaam de laptop precies is? Van al het plastic in de laptop is nu meer dan 11 procent post-consumer gerecycled plastic, daarvan is een deel oceaanplastic. Geierlehner legt uit waarom er ook nog gebruik wordt gemaakt van virgin plastic. “We willen dat onze producten ook weer recyclebaar worden. Als we honderd procent gerecycled plastic zouden gebruiken, zouden onze laptops niet meer te recyclen zijn.”
Energiezuinig
Geierlehner is er trots op dat de laptop verschillende ecolabels heeft. Consumenten kunnen aan deze labels zien hoe duurzaam producten daadwerkelijk zijn. Onafhankelijke organisaties beoordelen namelijk aan de hand van een heleboel criteria of een product een ecolabel mag krijgen.
Geierlehner: “De Elite Dragonfly heeft een gold registratie bij EPEAT, dat betekent dat het de duurzaamste status heeft die mogelijk is. Ook scoort de Elite Dragonfly goed op energiezuinigheid, erg fijn voor consumenten.”
Banen in Haïti
Het project in Haïti sluit perfect aan bij de duurzaamheidsstrategie van HP. Die bestaat uit de drie pijlers: planet, people en community.
Geierlehner: “Het mooie aan dit project is dat het niet alleen goed is voor de planeet, maar ook voor de mensen in Haïti en de gemeenschappen daar. We hebben bijgedragen aan het creëren van meer dan 1100 inkomensmogelijkheden voor de lokale gemeenschap. En we hebben 150 kinderen onderwijs, voedsel en medische hulp geboden. Het gebruiken van oceaanplastic maakt dus niet alleen onze producten duurzamer, het heeft op heel veel gebieden een positieve invloed.”
Duurzaamste technologiebedrijf ter wereld
Het opruimen en hergebruiken van oceaanplastic is slechts een van de vele duurzaamheidsprojecten van HP. Het bedrijf heeft namelijk de ambitieuze missie om het duurzaamste en rechtvaardigste technologiebedrijf ter wereld te zijn. “Dat is ons hoofddoel en daaronder hangen weer subdoelen”, legt Geierlehner uit.
Zo wil HP koolstofuitstoot verminderen. Het doel is: net zero emission, in de hele HP waardeketen in 2040. Verder is circulariteit een belangrijk thema. Tot slot heeft HP de doelstelling om ontbossing tegen te gaan. Christina Geierlehner werkt sinds een jaar bij HP als Sustainability Manager Benelux. De komende jaren mag ze zich bezig houden met de uitdagende doelen. “Mijn werk is heel divers en de sfeer positief. Het leuke aan het thema duurzaamheid is dat het continu in ontwikkeling is. Er gebeurt altijd wel wat nieuws en ik leer elke dag.”