Accountantsbedrijf KPMG verhuisde vier jaar geleden naar een pompeus hoofdkantoor. Dat dreigt nu uit te lopen op een financiële ramp.
KPMG hoefde vier jaar geleden niet ver te verhuizen. Het oude hoofdkantoor in Amstelveen werd ingeruild voor een nieuw pand in dezelfde plaats.
Ruimtegebrek was de hoofdreden voor de verhuizing. Het nieuwe gebouw heeft een vloeroppervlak van ruim 60.000 vierkante meter, zo’n 15.000 meer dan het oude pand dat nu al vier jaar leeg staat.
Pand aan de ruime kant
Maar de verhuizing lijkt nu een verkeerde inschatting. Het pompeuze hoofdkantoor is aan de ruime kant, zeker nu werknemers steeds mobieler zijn en er minder behoefte is aan een vaste werkplek. “We hebben op het hoofdkantoor 1 werkplek per werknemer, terwijl de norm nu 0,7 per werknemer is”, zegt een woordvoerder van KPMG tegenover de NOS.
Bovendien verwacht KPMG dat het aantal werknemers de komende jaren verder daalt. Kortom: er is een overschot aan kantoorruimte, terwijl de maandelijkse huur natuurlijk gewoon overgemaakt moet worden.
Pand verhuren
Dus kijkt KPMG naar opties om de kosten te verlagen. Probleem daarbij is dat het accountantsbedrijf bij de oplevering een contract voor 15 jaar tekende. Wel mag KPMG het contract vanaf 2019 openbreken voor een deel van het pand, waarbij de huur van 20.000 vierkante meter kan worden opgezegd, schrijft vastgoedsite PropertyNL.
Om sneller iets aan de lasten te doen, voert KPMG met twee makelaars gesprekken om te kijken of het pand kan worden onderverhuurd, bevestigt een woordvoerder tegenover De Telegraaf.
Financiële ramp voor KPMG
Volgens vastgoedkenners is duidelijk dat KPMG niets meer met het gebouw kan. "Dit kantoorgebouw van schaamte en schande blijft voorgoed een smet'', zegt Ruud de Wit, marktvorser en voormalig hoofdredacteur van het vakblad Vastgoedmarkt. Hij voorziet een financiële ramp voor KPMG, aangezien het huurcontract nog 11 jaar loopt.
Volgens De Wit is een gebouw van ruim zestigduizend vierkante meter vandaag de dag niet te meer te verhuren. "Dit wordt een langdurig drama voor KPMG en zeker ook voor de eigenaar, de Duitse vastgoedbelegger IVG. Die had het pand in 2009 nooit van KPMG moeten kopen."
Strafrechtelijk onderzoek
En dan is er nog het strafrechtelijke onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM). KPMG zou kosten voor het nieuwe prestigieuze hoofdkantoor ten onrechte hebben aftrokken van de winst. Daaraan zouden KPMG-partners bijna 16 miljoen euro hebben verdiend.
De vermeende fraude zou zijn gepleegd door een joint venture van KPMG en een projectontwikkelaar die verantwoordelijk waren voor de bouw van het enorme kantoor. De joint venture, voor 70 procent eigendom van de accountant en adviseur, zou hebben gesjoemeld met de belastingaangifte. Kosten zouden ten onrechte zouden afgetrokken van de belastbare winst. Het OM beschouwt dit als valsheid in geschrifte.
Niet alleen de projectontwikkelaar, maar ook voormalig KPMG-topman Jaap van Everdingen wordt aangemerkt als verdachte.
Topman KPMG stapt op
Het is niet de eerste keer dat KPMG in opspraak komt. Onlangs schikte KPMG voor 7 miljoen euro een zaak met het OM. In dat geval was KPMG verdacht van betrokkenheid bij een corruptiezaak die speelde bij baggeraar Ballast Nedam.
Topman Jurgen van Breukelen stapte maandag op naar aanleiding van de schandalen. Hij vertrekt naar eigen zeggen om te voorkomen dat te veel aandacht "blijft steken" rond zijn persoon.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl