Londen wil het Olympic Park omtoveren tot een broedplaats van jonge internetbedrijven. Dat moet ook wel, want ondernemers vluchten weg uit Silicon Roundabout.
De hele wereld is stikjaloers op Silicon Valley, het gebiedje ten zuiden van San Francisco waar meer investeerders en whizzkids samenklonteren dan waar ook ter wereld. En dus proberen overheden en multinationals in eigen land ook een ‘hotspot’ voor internetbedrijven te creëren.
Soms is die poging succesvol, zoals de Techcampus in Eindhoven, maar vaker lijkt de investering niet het gewenste effect op te leveren, zoals het door de overheid uit de grond gestampte Skolkovo nabij Moskou.
Het succesvolst lijken techclusters die spontaan ontstaan. Berlijn werkt de laatste jaren als een magneet voor tech-startups. In Israël schieten de internetbedrijfjes rond Tel Aviv uit de grond en in Londen ontstond, rond een rotonde in de wijk Shoreditch, Silicon Roundabout. En in alle drie de gevallen was het min of meer toevallig, of in elk geval ongepland.
Leegstand als magneet voor ondernemers
De omstandigheden verschillen natuurlijk overal een beetje, maar er zijn opvallende overeenkomsten. De spontane techclusters duiken vaak op in wijken van grote steden, en dan met name in wat vervallen buurten niet al te ver van het centrum. De huren zijn er laag en dat lokt studenten, kunstenaars en startende ondernemers.
Theatertjes, goedkope eethuisjes en clubs duiken vervolgens her en der op. De wijk wordt hip en werkt verder als een magneet voor nieuwe creatievelingen. Zo verliep het in Berlijn en zo verliep het in Shoreditch, een wijk in Oost-Londen.
Daar komen de vastgoedjongens in Londen
Maar naar nu blijkt is zo'n ecosysteem kwetsbaar. Alle aandacht in de pers voor Silicon Roundabout trok niet alleen nieuwe creatievelingen, maar ook vastgoedjongens.
Gevestigde bedrijven willen ook hip en innovatief zijn, zo concludeerden projectontwikkelaars terecht, en dus begonnen ze projecten in de wijk. Het gevolg: de huren voor woon- en kantoorruimte gingen door het dak, de pubs waar platzakke kunstenaars, studenten en creatieve ondernemers bijeenkwamen, maakten plaats voor dure hippe tenten.
Langzaam maar zeker verlieten steeds meer startups de wijk rond de rotonde, zo schreef Hannah Donovan in The Guardian, mede-oprichter van This is My Jam, een bedrijfje dat inmiddels uit de wijk is vertrokken.
Beleid werkt averechts
Ondertussen hadden de beleidsmakers de ondergang van Silicon Roundabout versneld. Met de beste bedoelingen overigens. Londen wilde de plek, omgedoopt tot Tech City, een extra boost geven.
Het gevolg was averechts: het lokte vooral het verkeerd soort bedrijven en mensen naar de wijk. Binnen niet al te lange tijd lijkt de wijk te worden opgeslokt door The City, het zakencentrum van de Londense hoofdstad dat gedomineerd wordt door financiële instellingen.
Nieuw techmekka in Olympic Park
Nu hoopt Londen dat de internetbedrijven neerstrijken in het Olympic Park, op de plek waar tijdens de Olympische Spelen van 2012 beelden van de sportwedstrijden de wereld in werden geslingerd. Here East heet de plek waar jonge, slimste, meest ondernemende Londenaren zich moeten verzamelen.
Of het plan kans van slagen heeft? Misschien, maar de vooruitzichten zijn niet gunstig. De Britse overheid heeft de visumeisen aangepast, waardoor het voor bijvoorbeeld Indiase programmeurs lastiger wordt om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen.
Donovan: "Ga naar een techconferentie in Londen en je ontmoet meer mensen dan je kunt tellen die op zoek zijn naar een 'technical co-founder' (een mede-oprichter van het bedrijf met verstand van IT)." En zonder een techneuten, geen ondernemingen.
Lees ook
Waarom Europese start-ups beter geen fodnsen kunnen werven in Amerika
Silk: Nderlands bedrijf haalt 1,3 miljoen euro op in Silicon Valley
Internetondernemers willen geld, minder regels en een tweede kans
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl